четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

SLOVENAČKI CARINIK MALTRETIRAO SRBE Beograđani, nećete ući u Sloveniju!

Putnici iz Beograda, koji su pre sedam dana putovali u Sloveniju, na graničnom prelazu Obražje, na autoputu između Hrvatske i Slovenije doživeli su nesvakidašnju neprijatnost.

Pasoš

Pasoš | Foto: Profimedia

Putnici tvrde da je slovenački carinik Janez Goršin, naredio putnicima koji imaju adresu stanovanja u Beogradu da izađu iz autobusa, a potom im je pretio zabranom ulaska rečima „Beograđani ne mogu da se šetkaju gde hoće“.

Šikaniranje je počelo oko tri sata ujutru, a putnici kažu da je oko sat vremena trajala „paklena“ rutinska kontrola, u kojoj se carinik grubo ponašao, vikao i pretio da neće ući u Sloveniju kada god je on u smeni.

Nakon maltretiranja, pečat je putnicima u pasošu obeležio sa dve crtice i velikim slovom „E“, što je uobičajena oznaka za nedostatak prateće dokumentacije. Pasoši su, međutim, bili važeći, a za ulazak u Sloveniju nisu potrebni ni viza, ni garantno pismo, a upravo je to kao glavni razlog navedeno u pismenim obrazloženjima za zabranu ulaska u zemlju.

Njihovu agoniju produžili su i vozači autobusa koji su po naređenju Slovenaca morali da ih sa „legalnim“ putnicima vrate 10 kilometara unazad da se u pola noći sami snalaze.

Pošto ni ambasada u Ljubljani, koju su uspeli da dobiju oko četiri ujutru nije imala razumevanja, Beograđani su se kući vratili sa dva iznajmljena kombija koja su koštala 2.000 evra.

Jedan od vraćenih putnika Slobodan Blagojević za „Novosti“ kaže da su nakon pregleda pasoša putnici vraćeni u autobuse, a da je njih 14 sa beogradskom adresom zadržano u carinskoj kućici. On dodaje da nikom od putnika nije bilo jasno zašto se carinik tako ponaša jer mu se niko nije suprotstavljao, a nije im tražio ni novac ni dodatna dokumenta.

– Tu nam je carinik Goršin izrazito ljut i veoma neprijatan rekao: „Šta vi Beograđani mislite, da možete da se šetkate kako hoćete, e pa ne možete! Dok sam ja u smeni i moja ekipa, znajte da nećete ući, rekao je Blagojević.

Blagojević kaže da su ljudi bili prestravljeni, kao i da je morao da reaguje kada je carinik jednu ženu počeo da vuče za ruke.

– Rekao sam mu da nas ili hapsi, ili pusti, ali da prestane da nas maltretira samo zato što ima pištolj i značku.

Dodaje i da je carinik pretio da može da napiše da su prenosili nedozvoljene stvari ili da izmisli bilo šta, kao i da može da ih skine gole zbog provere. Neki od putnika su ceo incident snimili telefonom, ali im je bilo naređeno da snimke obrišu. (ALO)