субота, 20 априла, 2024
vesti online

SKUPŠTINA O BUDŽETU ZA 2016. Danas rasprava o većim platama i penzijama, očekuje se i Vučić

Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu, koji obuhvata i veće plate i penzije, smanjene garancije za javna preduzeća, ali i izdvajanja za otpremnine, biće predstavljen danas u Skupštini Srbije.

Predlogom zakona o budžetu za 2016. predviđeni su prihodi od 997,4 milijarde dinara, a rashodi od 1.119 milijardi, dok je za plate zaposlenih predviđeno 184,28 milijardi dinara. Deficit će, kako je planirano, iznositi 121,8 milijardi dinara.
Poslanici su na jučerašnjem zasedanju samo utvrdili dnevni red nove sednice, a načelna rasprava o najznačajnijem finansijskom aktu počinje danas. Očekuje se da raspravi prisustvuje premijer Srbije Aleksandar Vučić i ostali članovi vlade.

Predloženi budžet, kao i budžet za 2015. godinu, dobili su podršku Međunarodnog monetarnog fonda i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.
Usvojen zakon o budžetu za 2016. trebalo bi, prema planu, ubrzo da se nađe pred Bordom direktora MMF-a, od koga se očekuje da pre katoličkog Božića potvrdi Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije zaključenog aranžmana. Paralelno s tim aktom debatovaće se i o još 11 zakonskih predloga koji su na dnevnom redu osme sednice jesenjeg zasedanja. (Blic)