петак, 19 априла, 2024
vesti online

Синђелић: Први на списку за одстрел био Брано Мићуновић

Сведок сарадник у случају „Државни удар” поновио тезу о руском учешћу, док из опозиције поручују да је његово сведочење у „монтираном процесу” – трагикомично
Аутор: Новица Ђурићсреда, 22.03.2017. у 17:00

Скупштина ЦГ: локација наводно одређена за почетак државног удара (Фото Н. Ђурић)

Од нашег сталног дописника

Подгорица – Током маратонског саслушања у Специјалном државном тужилаштву (СДТ) сведок сарадник Александар Синђелић је тужиоцу рекао да је њега ангажовао Рус Едуард Еди Шишмаков да организује групу од 500 припадника с задатком да за време парламентарних избора 16. октобра прошле године „изазову крвопролиће, али и да ухапсе и убију тадашњег премијера Мила Ђукановића”.

Испитивање сведока сарадника трајало је више сати, а транскрипт је забележен на 33 стране. Синђелић је, према исказима адвоката након саслушања, казао да има податке да је и Демократски фронт (ДФ) имао своја задужења тог дана, али да он не зна која јер је то са њима договарао лично Широков.

Према наводима провладиног дневника „Побједе”, Синђелић је испричао јуче специјалном тужиоцу да је „бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић требало да преда један криптовани телефон политичару из Демократског фронта који говори руски језик да би командовао акцијом насилног уласка у зграду Скупштине 16. октобра прошле године”.

Како наводи овај извор, Синђелић је тужиоцу казао да је „руководство ДФ-а, приликом посета и разговора у Москви, инсистирало да се на дан парламентарних избора мора повести оружана акција, јер се другачије не може срушити криминални режим Мила Ђукановића”.

Синђелић је навео да је „планирано да чак 500 људи, активиста разних српских патриотских удружења, из више праваца, уђе у Црну Гору и учествује у акцијама којима је требало да се, масовним насилним демонстрацијама, дестабилизује власт и детронизује тадашњи премијер Мило Ђукановић”.

Пред тужиоцем Синђелић је рекао да је „добио списак особа које је требало да ликвидира, наглашавајући да је међу њима први на списку за одстрел био црногорски контроверзни бизнисмен Брано Мићуновић”.

По изласку из тужилаштва, адвокат Дражен Медојевић је за „Политику” казао да је о целом процесу „монтираног државног удара” и његовог брањеника Милорада Чађеновића сведок сарадник Синђелић у СДТ изнео „научнофантастични исказ пун контрадикторности, невероватно нелогичан, на моменте комичан где је себе приказивао као особу невероватних способности, а у ствари у целом овом монтираном процесу поступао као обични сарадник службе безбедности”.

„Његов задатак је очигледно да компромитује политичку организацију ДФ, у чему није успео, и поред своје велике жеље није изнео ниједан доказ који би довео челнике Демократског фронта у везу са извршењем кривичног дела које им се ставља на терет. Никад никог из ДФ није видео, тако да ниједно конкретно име није поменуо. Такође мог брањеника Михаила Чађеновића, возача Андрије Мандића, својим исказом није довео у било какву везу са извршењем кривичног дела које му се ставља на терет”, рекао нам је Медојевић.

На крају, Медојевић додаје да је на саслушању било најкомичније када је Синђелић покушао себе представити као човека великог знања и угледа са изграђеним међународним везама, како у безбедносним међународним структурама, тако и међу ратницима.

„На наше питање”, додаје Медојевић, „да изнесе пар података из биографије одговорио је да има три разреда средње пољопривредне школе, да није био на ратишту и учествовао у било каквој војној акцији, да се углавном у слободно време фотографише са парадном униформом и то пласира преко ’Фејсбука’.”  (Politika)