субота, 20 априла, 2024
vesti online

SB UN večeras ponovo o Ukrajini

Ban pozvao sve strane u Ukrajini na uzdržanost

Akter pre 1 minut

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je danas sve strane u Ukrajini „na uzdržanost od brzopletih akcija i provokativne retorike“
Ban je upozorio da bi „dalje pogoršavanje situacije imalo teške reperkusije za narod Ukrajine, region i globalnu zajednicu“, preneo je AP. Prema njegovim rečima, rešenje ukrajinske krize mora biti zasnovano na principima Povelje… »

Rusija upropašćuje prijateljstvo s Ukrajinom

Beta pre 5 sati

KIJEV, 10. marta 2014. (Beta-AP) – Privrednik Mihail Hodorkovski, doskora najpoznatiji ruski zatvorenik, ocenio je da Rusija agresivnim i pro-separatističkim akcijama na Krimu upropašćuje dugotrajno prijateljstvo sa Ukrajinom. Hodorkovski je to rekao u ponedeljak tokom predavanja studentima na… »

SAD: Oštra debata o Ukrajini

Glas Amerike pre 1 sat

Događaji u Ukrajini obnovili su debatu u Vašingtonu o tome da li je administracija predsednika Baraka Obame naivna u procenjivanju spoljnopolitičkih ciljeva i motivacije američkih rivala.
Ukazujući na nastavljeno krvoprolića u građanskom ratu u Siriji, nuklearne ambicije Irana i intervenciju Rusije u Ukrajini, republikanski zakonodavci kritikuju ulogu predsednika Obame na svetskoj sceni. Jedan od takvih kritičara… »

SB UN večeras ponovo o Ukrajini

Akter pre 1 sat

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se ponovo večeras, iza zatvorenih vrata, radi razmatranja situacije u Ukrajini
To će biti peti sastanak ovog tela na istu temu u poslednjih 10 dana. Neformalni sastanak, koji je zakazan za tri sata po podne po lokalnom vremenu (21 sat po srednjoevropskom vremenu), biće održan na zahtev Ukrajine, čiji će… »

Ukrajina i Srbija, dva oka u ruskoj glavi

e-Novine pre 3 sata

Dragomir Anđelković, urednik opskurnog Vidovdana i kolumnista još opskurnijeg Pečata, do fistinga zaljubljen u Putinovu čvrstu ruku, odlučio je da objasni svim ožalošćenim patriotama zašto je ruska agresija na Ukrajinu samo uvertira za ono što čeka Srbiju. Tekst je pisan samo za društvo u ćošku koje nestrpljivo očekuje invaziju ruske vojske, jer toliko aptriotski vole Srbiju da bi je dok trepneš okom prepustili Rusiji na staranje i eksploataciju. Ovaj ogled iz perverznog rodoljublja prenosimo u… Dragomir Anđelković, čekajući baćušku
RUSKE BALKANALIJE: Balkan je uvek bio produžetak „ukrajinskog fronta“ Rusije, odnosno nalazio se u fokusu sa tim povezanih antiruskih nastojanja određenih zapadnih krugova, pa su i za našu sudbinu i… »

Snage Ministarstva odbane Ukrajine na Krimu nisu pod komandom Kijeva

Blic pre 7 sati

Snage ministarstva odbrane Ukrajine razmeštene na Krimu, nisu funkcionalne i ne podčinjavaju se naredbama Kijeva, izjavio je u danas za „Interfaks“ prvi vicepremijer ove autonomne pokrajine Rustam Temirgalijev.
„Praktično svi delovi Ministarstva odbrane Ukrajine koji se nalaze na Krimu su pod našom kontrolom, vrše se zajedničke kontrole skladišta oružja, a vojnici su demoralisani. Oni ne sprovode naređenja Kijeva i nisu spremni za… »

Protest podrške Rusima u Ukrajini

B92 pre 8 sati

B92: Protest podrške Rusima u Ukrajini

Čeljabinsk — U ruskom gradu Čeljabinsk, na jugu Urala, održan je miran protest podrške ruskoj manjini u Ukrajini kome je prisustvovalo 15.000 ljudi, javlja „Glas Rusije“.
Od svrgavanja ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča 22. februara i formiranja novih prelaznih vlasti u Kijevu u Rusiji je održano više protesta podrške ruskoj manjini u Ukrajini. Ukrajinski parlament (Rada) smenio je… »

Žitelji Luganske oblasti u Ukrajini traže pomoć od Putina

Pravda pre 9 sati

LUGANSK – Građani Luganske oblasti su 09. marta ove godine, u gradu Lugansku, održali veliki miting na kom su izrazili želju da 16. marta učestvuju u referendumu o prisjedinjenju Rusiji, ali su oružane snage Ukrajine rasterale mirne demonstrante, a sada su uputili i pismo Vladimiru Putinu, prvom čoveku Rusije, tražeći pomoć.
Foto: Vikipedija Oni u pismu ističu da su na mitingu ustanovili da žele otcepljenje od Ukrajine i prisjedinjenje Rusiji, proglašenje ruskog jezika kao zvaničnog i prisjedinjenje Ruskoj Federaciji, a zatim su na zgradi opštine… »

Predsednik Kine razgovarao sa Obamom i Merkel o Ukrajini

Blic pre 10 sati

Kineski predsednik Sji Đinping je u odvojenim telefonskim razgovorima sa predsednikom SAD Barakom Obamom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel apelovao da kriza u Ukrajini bude rešena političkim putem i da sve strane pokažu smirenost i uzdržanost, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Situacija u Ukrajini je krajnje složena i sada je presudno da strane u sukobu ostanu mirne i suzdržane kako bi se izbegla eskalacija tenzija“, poručio je Sji sinoć Obami, kako se navodi u saopštenju Ministarstva. Sji je dodao da… »