среда, 24 априла, 2024
Vestivesti online

Sarajevo uvodi trolejbuse iz Belorusije


Izvor: eKapija | Nedelja, 17.01.2021.| 13:27

Kompanija BKM Holding iz Belorusije isporučiće Sarajevu 25 novih niskopodnih trolejbusa

Model trolejbusa koji stiže u SarajevoModel trolejbusa koji stiže u Sarajevo (Foto: vlada.ks.gov.ba)Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa.

Na međunarodnom tenderu koji je sproveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 EUR, saopšteno je iz Vlade KS.

Prvi trolejbus bi trebalo da bude isporučen u decembru 2021. ili januaru 2022. godine, a kompletna isporuka svih vozila se očekuje do jula 2022. godine.

– Osim nabavke novih trolejbusa, idemo u proširenje trolejbuske mreže do Vogošće. Očekujemo da ćemo u ovoj godini raspisati tender, izabrati izvođača radova, i do 2022. godine završiti posao. Nakon toga ćemo nabaviti dodatnih 10 trolejbusa, kako bismo imali „vozni park“ od 35 vozila – najavio je Šteta.

BKM Holding je jedan od vodećih proizvođača vozila za javni prevoz na električni pogon u Istočnoj Evropi. Kompanija, osim trolejbusa, proizvodi i električne autobuse i tramvaje.

Vozila ove kompanije se voze u gradovima kao što je Moskva, Sankt Petersburg, kao i u mnogim drugim gradovima iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza i Južne Amerike. Kompanija je u 40 godišnjoj historiji proizvodnje trolejbusa proizvela različite modele trolejbusa.

Model koji je ponuđen za Kanton Sarajevo je model poslednje generacije koji je veoma sličan električnim autobusima koje ova kompanija proizvodi. Ovi trolejbusi će imati mogućnost vožnje sa punim kapacitetom bez napojne, kontaktne mreže, u dužini od minimalno 10 kilometara.
Tagovi:BKM Holdingniskopodni trolejbusinovi trolejbusi u Sarajevuproširenje trolejbuske mreže do Vogošćevozila za javni prevozPodelite: