субота, 20 априла, 2024
vesti online

SAD zadržava pravo da deluje jednostrano u lovu na teroriste

Američki predsednik Barak Obama proglasio je kraj finansijske krize i obećao da će ekonomska politika biti „u korist svih Amerikanaca“, a u spoljnoj politici naveo da SAD zadržavaju „pravo da deluje jednostrano“ u lovu na teroriste.

U svom godišnjem obraćanju Kongresu, Obama je izneo svoju strategiju ekonomije za srednju klasu, naveo je britanski BBC i ocenio da je malo verovatno da će planovi predsednika „proći“ u Kongresu pod kontrolom republikanaca.
U govoru predsednika koji je više bio fokusiran na privredu nego na politiku, Obama je istakao da je SAD „okrenuo stranicu posle najgore recesije od Velike depresije“.

U spoljnoj politici, Obama je rekao SAD „zadržava pravo da deluje jednostrano u lovu na teroriste“ i pozvao Kongres da usvoji rezoluciju da odobri upotrebu sile protiv pripadnika Islamske države.
Međutim, Obama je naglasio da će njegova administracija nastaviti da „odbacuje uvredljive stereotipe o muslimanima“.
Američki predsednik je ponovio svoje uverenje da će SAD pregovarati o sporazumu o sprečavanju Irana da proizvede nuklearno oružja, da je njegova odluka da stavi tačku na dugogodišnju politiku Vašingtona na Kubi i da će „pokušati nešto novo“, kao da nastavi sa planom zatvaranja Gvantanamo zatvora i založio se za restriktivnu upotrebu bespilotnih letilica, navodi BBC.
Obama upozorio je Rusiju da je podrška SAD-a oko Ukrajine bila demonstracija američke snage i diplomatije koja je rezultirala izolacijom Rusije i dovodjenje njene ekonomije u rasulo, navodi AFP.
– Podržaćemo održavanje principa da veće nacije ne mogu da budu siledžije nad malim – suprostavljajući se ruskoj agresiji, podržavajući ukrajinsku demokratiju i podržavajući svoje NATO saveznike –  rekao je Obama u obraćanju u američkim kongresmenima. (BLIC)