петак, 19 априла, 2024
vesti online

Rusi spasili malog Ukrajinca

Rusi spasili malog Ukrajinca

Vesti online pre 5 sati

Osmomesečni Ženja Jezjekjan, koji je rođen sa teškim oboljenjem, juče je kao u akcionom filmu spasen iz granatiranog Slavjanska, na istoku Ukrajine. Zahvaljujući upornom zalaganju novinara iz ruskih novina „Komsomoljskaja pravda“ i televizije NTV, dečak je pod artiljerijskim napadima iznet iz Slavjanska i tada je počeo njegov put do bezbedne bolnice.
Mališan je ležao na intenzivnoj nezi gradske bolnice Slavjanska. A onda je jedna granata ukrajinske vojske pogodila zgradu. Ženju nisu mogli da evakuišu u podrum tokom napada, jer je bio prikopčan na veštačka pluća. Preživeo je… »

Lavrov traži hitni prekid operacija ukrajinske vojske

Blic pre 6 sati

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem naglasio neophodnost da Kijev što pre obustavi vojne operacije na jugoistoku Ukrajine.
On je pozvao da se dogovore uslovi prekida vatre kao i da se reše hitni humanitarni problemi i započne istinski nacionalni dijalog o budućem sistemu u Ukrajini, preneo je Itar-tass. Posebno je naglašen značaj direktnih pregovora… »

U Ukrajini do sada 270 mrtvih

Mondo pre 6 sati

U dvomesečnim sukobima proruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine poginulo je 270 ljudi, najnoviji su podaci ukrajinskog ministarstva zdravlja.
U Donjecku je poginulo 225 ljudi, među kojima dvoje dece i osam žena, a ranjeno je 576 ljudi. U Lugansku je poginulo 45 ljudi, a 137 je ranjeno, navodi ministarstvo. Ukrajinske snage sprovode „antiterorističku operaciju“ na… »

Bez dogovora o gasu

Politika pre 8 sati

Prema izveštaju agencija Brisel, Moskva – Predstavnici Evropske unije, Rusije i Ukrajine nisu postigli sporazum o ukrajinskom dugu za gas koji preti da ugrozi snabdevanje ovim energentom velikog dela Evrope. „Još nismo izašli iz krize”, rekao je novinarima evropski komesar za energetiku Ginter… »

Putin: Pregovore vode u ćorsokak

B92 pre 13 sati

Moskva — Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da Ukrajina vodi pregovore o gasu u „ćorsokak“, tražeći dalje popuste.
Gasprom je Ukrajini ponudio iste uslove gasnog sporazuma, kakve je imala u vreme (bivšeg predsednika Viktora) Janukoviča, popust od 100 dolara i krajnju cenu od 385 dolara za hiljadu kubika gasa, precizirao je Putin na… »

Gaspromov ultimatum Kijevu: Avansne uplate do 16.juna, ili…

Blic pre 19 sati

Ruski gasni gigant, Gasprom, saopštio je danas da je u maratonskim pregovorima u Briselu uz posredovanje EU, dao Ukrajini dodatnih pet dana da počne avansno da plaća gas, ili u suprotnom rizikuje prekid snabdevanja.
„Ruska strana je napravila korak u korist napretka pregovora koji se intenzivno vode i odlučila je da prelazak na sistem avansnog plaćanja za gas odloži do ponedeljka“, izjavio je izvršni direktor Gasproma, Aleksej Miler u… »

Kijev Priznao: 14 dece ubijeno u ofanzivi vojske na istoku Ukrajine

Kurir pre 16 sati

KIJEV – Tela 210 osoba, među kojima 14 dece, prošla su kroz mrtvačnice na istoku Ukrajine od početka antiterorističke akcije, kako Kijev naziva ofanzivu protiv pristalica federalizacije na istoku Ukrajine. Ovu informaciju dao je ministar zdravlja Ukrajine Oleg Musij, prenosi Kijev post…. »

Ukrajina odbacila Putinovu ponudu za popust na gas

Beta pre 14 sati

MOSKVA, 11. juna 2014. (Beta-AP) – Ukrajina je u sredu odbacila rusku ponudu za dobijanje popusta na gas koju je je predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao „partnerskim sporazumom“. Ukrajinski ministar energetike Juri Prodan rekao je ruskim novinskim agencijama da je ovaj sporazum neprihvatljiv za… »

Lavrov: Rusija doprema pomoć uz pomoć pobunjenika

RTV pre 16 sati

MOSKVA – Rusija doprema humanitarnu pomoć na jugoistok Ukrajine uz pomoć proruskih pobunjenika, jer je Kijev odbio da nam to dozvoli, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Krajem maja smo podneli zvaničan zahtev (ukrajinskim) vlastima za dozvolu za dopremanje takve pomoći i odbijeni smo“, rekao je Lavrov generalnom sekretaru OEBS-a Lambertu Zanijeru u Moskvi, izvestila je agencija Interfaks…. »