петак, 19 априла, 2024
vesti online

Румунија није дозволила прелет руском авиону, Рогозин поручио: Ниткови

BУКУРЕШТ/МОСКВА – Румунске власти саопштиле су данас да су спречиле путнички авион у којем се налазио заменик руског премијера Дмитриј Рогозин да уђе у ваздушни простор те земље, поштујући санкције ЕУ које су Русији уведене због украјинске кризе.

„Очекујте одговор, ниткови”, поручио је потом Рогозин на свом налогу на Твитеру- Рогозин је, иначе, намеравао да отпутује у Молдавију како би се састао с председником те земље Игором Додоном.

Из Министарства спољних послова Румуније потврдили су за АФП да авиону није дозвољен прелет, због чега је путнички авион, који се упутио ка Кишињеву, био приморан да се окрене и приземи у Минску.

Букурешт је потврдио да је одлуку донео поштујући санкција које је ЕУ увела Русији 2014, а Рогозин је међу десетинама руских и украјинских личности на које се односе санкције, које укључују и замрзавање имовине и забране путовања.

Након доласка у Минск, Рогозин је изјавио да је блокада авиона „потез без преседана”.

„Летели смо том авионском компанијом неколико пута раније и никада нисмо имали никаквих проблема са белоруским, пољским, словачким и мађарским ваздушним простором”, рекао је Рогозин за руску агенцију Интерфакс, преноси Танјуг. (Politika)