среда, 27 марта, 2024
vesti online

Ризична Трампова иранска игра

У Техерану спремни да узврате плану америчког председника да саботира споразум о нуклеарном програму који је свет 2015. дочекао са олакшањем
Аутор: Бошко Јакшићпетак, 01.09.2017. у 21:54

Трампов оштар став према Ирану често се повезује са нескривеном наклоношћу ка Саудијској Арабији (Фото Ројтерс/Џ. Ернст)

Од нашег специјалног извештача

Техеран – Неизвесност је притиснула Иран само две године откако је почео да излази из међународне изолације: са познате адресе заводе се нове санкције, стижу претње о „промени режима”, а у току је усредсређена кампања саботаже споразума који је свет прогласио за историјски.

Доналд Трамп се окомио на нуклеарни договор који је Техеран јула 2015. потписао са шест светских сила, укључујући и САД. Иако је обећао да се неће мешати у послове других земаља, реторичким и твитер-гранатама оптужује Иран као „терористичку државу број 1”, покушава да докаже да Техеран крши споразум и захтева да се поново преговара или прети да ће Америку извући из уговора.

Трамп је решен да по сваку цену, могуће већ у септембру, напусти споразум по коме је Иран прихватио ограничења и надзор свог нуклеарног програма у замену за поступно укидање међународних санкција и ослобађање милијарди долара замрзнутих по банкама на Западу.(Politika)