уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Radulovića bi da smene, ali ne znaju kako

Ministar privrede na udaru kolega i vicepremijera Vučića

Radulovića bi da smene, ali ne znaju kako

Aleksandar Vučić nije jedini član Vlade koji upućuje kritike na račun ministra privrede Saše Radulovića. Kako saznaje “Blic”, na njega se žale i drugi ministri u Nemanjinoj 11 kojima smetaju njegovi solo istupi, retki dolasci na sednice Vlade i najave o ukidanju subvencija stranim investitorima. Kako navode, mnogi bi želeli da on više ne bude deo Vlade, ali ne znaju način na koji bi to moglo da bude izvedeno.

Na meti mnogih kritika zbog svojih izjava: Saša Radulović

Neslaganje sa Radulovićem, Vučić je prvi put javno pokazao u utorak, kada je izjavio da Vlada podržava rad Radulovića „koji je najčešće u pravu, ali da mu ponekad nedostaje takta”. Oštriji stav on je, međutim, zauzeo dva dana posle, kada ga je prema nezvaničnim informacijma, pred svim ministrima kritikovao jer ne dolazi na sednice Vlade. Vučića je isprovociralo to što se “po ko zna koji put” ministar privrede nije pojavio na zasedanju, na koje je umesto njega došao državni sekretar. Vučić je bio toliko ljut da je sa dnevnog reda sednice skinuo predlog smene Božidara Laganina, direktora SIEPA.
– Poručio je da neće raspravljati o Laganinu jer na sednici nema Radulovića kao predlagača. Vučić je pitao i da li se Radulović može udostojiti da dođe bar na jednu od nekoliko sednica. Zapitao se i kako da dovede investitore ako ministar privrede daje izjave o ukidanju SIEPA i subvencija, i s kim se Radulović o tome konsultovao – priča naš izvor.

 

 

Vučić: Radulovićeve ideje dobre
Ideje ministra Radulovića su dobre i tačne, ali je pitanje kako to u Srbiji postići.
Najveći deo onog što Radulović govori je istina, ali ja njemu pokušavam da kažem da je tačno da je konačan cilj zdrava ekonomija, ali da do toga ne možemo da pregazimo sve radnike u Srbiji. Ne kažem da to on želi.

Od Radulovića se moglo čuti da se državne pare više neće deliti po političkoj liniji i da će ugasiti SIEPA. Poručivao je i da bi prema novim zakonima otkaz dobili svi radnici čije firme odu u stečaj, ali da će im država obezbediti minimalac i otpremnine. Čulo se i da bi državne firme trebalo da prodaju nepotrebnu imovinu i tako isplate zaostale plate. Na prve kritike Vučića, Radulović je rekao i da nije političar i da će nastaviti da govori onako kako jeste.
Ekonomisti tvrde da ne treba sumnjati u stručnost Radulovića.
– U pitanju je samo stil ministra. Navikli smo da političari pričaju oprezno. Sada, međutim, za ministre imamo ljude koji su skloni da tvrdo govore. Političari bi pričali nežnije, u poruci bi uvek imali i socijalnu dimenziju – kaže Jurij Bajec, ekonomista i savetnik u prethodnoj Vladi.

 

Radulović:Ne bavim se spekulacijama o gubitku funkcije

Ministar privrede Saša Radulović danas je u Čačku rekao da ne želi da se bavi spekulacijama na temu gubitka ministarske pozicije, već suštinskim problemima.
Posle razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave i privrednika Čačka, na pitanje novinara da li je spreman da istraje u svojim namerama po cenu gubitka ministarske pozicije, Radulović je kazao da ne želi da se bavi spekulacijama.
„Moramo se baviti suštinskim problemima, suočiti se sa činjenicama, principi postoje, ima i drugih mišljenja, alli čisti računi i zdrava ekonomija su cilj svih u vladi“, zaključio je ministar.

Ekonomista Vladimir Gligorov kaže da nisu sporne mere, ali da jeste brzina kojom ih sprovodi i neosetljivost prema radnicima i regionima.
– U pitanju su reformske mere, a one kao takve moraju naići na otpor. Radulović kao ministar privrede mora da bude loš policajac, ali Vlada može da pravi kompromise – zaključuje Gligorov.

 

Radulović: Zbog obaveza ne dolazim na sednice Vlade

Ministar Saša Radulović znao je da ne dođe i na pet sednica Vlade, kažu za “Blic” njegove kolege. Radulović, međutim, “misli da je to slučaj i kod drugih ministara”.
– Na Vladu se dolazi ili ne, u zavisnosti od obaveza. Jako mnogo stvari se dešava, a da nema unapred zakazane sednice. Tako često dolazi do konflikata između sednice Vlade i onoga što je zakazano – rekao je Radulović za “Blic”.
Da li je tačno da se na sednici Vlade u četvrtak dobili packe od Aleksandara Vučića?
– Ne.
S kim ste razgovarali oko ukidanja SIEPA?
– Konsultacija jeste bilo. Ministarstvo je predložilo budžet za 2014, a on je kod SIEPA predvideo sredstva za deo prvog kvartala, te njeno gašenje i prelazak dela zaposlenih u Ministarstvo privrede. Zadržane su i subvencije po radnom mestu, ali samo za preuzete obaveze.
Da li ostatak Vlade podržava ukidanje SIEPA?

– Predlog budžeta je prošao Vladu. To je sada osetljivo pitanje jer je u toku krivični postupak protiv direktora SIEPA. Činjenica je da takav način ponašanja državnih službenika sa novcem građana neće biti tolerisan ni u jednoj agenciji. Frapantno je da dajete subvencije, a da ne pratite da li investitori ispunjavaju obaveze.
Da li imate pritiske od članova Vlade?

– Ne.
Tvrdili ste suprotno, ali bi u 2014. ipak trebalo biti subvencija po novootovrenom radnom mestu?

– Ne znam za taj deo. Moguće da postoje razgovori o tome.

www.pregledvesti.com VESTI ONLINE