петак, 29 марта, 2024
IstaknutoVestiZdravlje

Psiholog se pita ?

Psiholog Trebješanin: Kako je došlo do tragedije, a da problem niko ne primeti?

ZDRAVLJE 03. maj 202319:37 > 19:39
dete depresijasHUTTERSTOCK/SewCreamStudio

Psiholog Žarko Trebješanin je za N1 objasnio kako je moguće da se desila tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“, a da problem pre toga niko nije primetio.

Nakon pucnjave koja se dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, psiholog Žarko Trebješanin je za N1 objasnio kako je moglo da dođe do ovakvo nezapamćenog incidenta u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Naravno da je moguće da se ne primeti jer to zavisi od osobe koja je ovo spremala, koliko sam obavešten dečak je to pripremao nekih mesec dana, ali ako je bio povučen i nije se mnogo družio i nije imao potrebu da o tome govori, onda je jasno da je on to u nekoj tajnosti pripremao“, objašnjava psiholog.

On kaže da se dugo bavi nasiljem među decom, a najviše nasilja, dodaje, ima u velikim gradovima. Što su manja mesta, deca su mirnija i nema toliko nasilja, pojašnjava.

„Ovo je moglo da se predvidi, ali mene je zapanjilo jer se radi o masovnom ubistvu koji smo nekada viđali samo u američkim školama. Svi koji se bave nasiljem u školi upozoravali su o ovome“, kazao je Trebješanin.

Krajnje je vreme da se razmisli o sistemskim merama protiv nasilja u školama, dodao je.

„Čitava vlada i društvo moraju da povedu računa o ovome. Nasilje ne dolazi iz škole, nego sa druge strane. Reč je o adolescentima kojima su bitni vršnjaci, njihovo ponašanje. Mediji mnogo utiču na ovo, nasilje se prenosi i to stvara kod dece nešto što je dozvoljeno, pa čak ponekad i poželjno“, upozorava on.

Dalje, Trebješanin kaže da je to problem društva, da iz društva kreće nasilje.

„Rijaliti šou je program gde imate nasilje, tu je bitno biti nasilan i bezobziran. Tu se stvaraju modeli ponašanja, onda to vidite na stadionu, pa i u skupštini, i onda stičete utisak da je nasilje jedan legalan oblik ponašanja i nešto što donosi korist. Rijaliti nagrađuje one koji su nasilni i problematični“, navodi Trebješanin.

Ne sme se dopustiti da deca gledaju nasilne scene, dodao je Trebješanin.

„Toga svega ima na televiziji, igricama. Kod današnje dece je empatija nestala“, kaže psiholog.

Prema njegovim rečima, umesto da se iskorenjuje kultura nasilja i agresije, ona se neguje. „Čak je i socijalno poželjna“, upozorio je Trebješanin.

Sve informacije pratite u BLOGU N1.