петак, 19 априла, 2024
vesti online

Problemi migracije moraju se rešavati na evropskom nivou

EU: Problemi migracije moraju se rešavati na evropskom nivou

Evropska unija danas je izrazila veliko žaljenje zbog potonuća broda sa 600 ilegalnih afričkih migranata kod obala Libije i poručila da je za sprečavanje takvih tragedija neophodan novi pristup na evropskom nivou jer nijedna članica EU ne može sama da reši probleme migracija.

Spasavanje migranata

„Iako je skoro 400 života spaseno, najmanje 25 osoba je poginulo u poslednjoj u nizu tragedija. Samo jedan izgubljen život je previše“, navodi se u saopštenju, koje su potpisali visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropski komesar za migraciju i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos i prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.
Oni su istakli da EU naporno radi kako bi sprečila te „strašne“ tragedije, te su resurasi za akcije pretraživanja i spasavanja utrostručeni, čime je više od 50.000 života spaseno od 1. juna 2015. godine.

„Iako je broj poginulih na moru drastično opao, to nije dovoljno i nikada neće ni biti da bi se sprečile sve tragedije“, poručuje se u saopštenju.
Zvaničnici EU, takodje, dodaju da je važno prepoznati neophodnost vanrednih mera u takvim situacijama jer, kako navode, kolektivna evropska politika u prošlosti nije ispunila očekivanja kada je reč o migracijama.
„Ne postoji jednostavan i jedinstven odgovor na sve izazove koje sa sobom nosi migracija. Ne može nijedana država članica da sama efiaksno reši probleme migracije. Jasno je da nam je potreban novi, više evropski pristup“, podvlači se u saopštenju.
Primer adekvatnog odgovora na migracione probleme je Akcioni plan EU za migracije, koji je predstavljen u maju ove godine, koji kombinuje unutrašnju i spoljnu politiku i omogućava da se na najbolji način koriste agencije i sredstva EU.
„Uključeni su svi akteri: države-članice, evropske institucije, medjunarodne organizacije, civilno društvo, lokalne vlasti i zemlje trećeg sveta. Njegova primena je već u toku“, istakli su zvaničnici.
Oni su, takodje, pohvalili rad italijanske obalske straže, agencije EU „Fronteks“, Lekara bez granica i Stanice za obalsku pomoć migrantima.
Kako su istakli, izazove migracije neophodno je sagledati iz svih uglova, kao što je povećanje prisustva na moru putem pomorskih operacija „Triton“, „Posejdon“ i „EUNAVFOR Med“ i saradnja sa zemljama porekla i tranzitnim državama.
Zvaničnici su najavili i da će EU u novembru održati samit sa ključnim afričkim zemljama u Valeti, kao i da će nastojati da uguši mreže za krijumčarenje, omogući efikasnije povratke i pokaže solidarnost sa državama koje su prve na liniji priliva migranata.
„Migracija nije ni popularna ni lepa tema. Lako je sedeti i plakati ispred televizijskog ekrana dok posmatramo takve tragedije. Teže je ustati i preuzeti odgovornost. Ono što nam je sada potrebno je kolektivna hrabrost da se suočimo sa problemom i to konkretnom akcijom kako naše reči ne bi zvučale prazno“, zaključuju evropski zvaničnici.
Brod sa migrantima juče je zapao u poteškoće 15-ak nautičkih milja od libijske obale kada je i uputio poziv u pomoć, na koji je odgovorila sicilijanska obalska straža. Prevrnuo se kada je na vidiku bio prvi spasilački brod.
Francuski mediji su preneli da su spasilačke operacije odmah pokrenute i omogućile su da se iz vode izvuče više od stotinak preživelih, a izvukla su ih dva broda koja su patrolirala u toj zoni – jedan koji koriste „Lekari bez granica“ i jedan koji pripada irskoj mornarici.
Spasilački timovi saopštili su danas da ne očekuju da će naći još nekog preživelog. UNHCR je saopštio da je spaseno skoro 400 osoba, a italijanska obalska straža je dosad pronašla tela 25 migranata.