уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Prirodni erotski stimulatori

NAUKA I TEHNIKA

BUDUĆNOST POD ZNAKOM PITANJA: Sperma muškaraca na Zapadu propada – u kvalitetu i kvantitetu

Studija objavljena u žurnalu „Human Reproduction Update“ merila je koncentrisanost sperme, odnosno broj spermatozoida po milimetru uzorka, i ukupan broj spermatozoida u čitavom uzorku

Objavljeno: 26.07.2017. 16:16h
Foto: Ilustracija; Autor: Pixabay
Kvalitet sperme predmet je brojnih rasprava u naučnoj zajednici, naročito od kada je 1992. objavljena studija koja je pokazala da se prosečan broj spermatozoida kod muškaraca na Zapadu prepolovio između 1940. i 1990. godine.

Brojne studije su pokušale da utvrde uzrok ovog fenomena – od izloženosti laptopu, do sedenja u bvreloj kupki – međutim, nijedan nije delovao kao odgovoran za slabljenje sposobnosti spermatozoida da plivaju, odnosno ošadanje plodnosti kod ljudi.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET – 1,33 EUR ili 160 RSD

Rezultati najnovije studije pokazali su da stvari stoje još gore. Ne samo da kvalitet sperme opada, već takođe opada i kvantitet, ber što se muškaraca na Zapadu tiče. Studija je otkrila da se u periodu između 1973. i 2011. godine prosečan broj spermatozoida kod muškaraza u zapadnim zemljama smanji za više od 50 odsto i ne izgleda kao da će se trend zaustaviti.

Studija objavljena u žurnalu „Human Reproduction Update“ merila je koncentrisanost sperme, odnosno broj spermatozoida po milimetru uzorka, i ukupan broj spermatozoida u čitavom uzorku – dva faktora koja pokazuju kvalitet sperme.

Otkriveno je da se koncentrisanost sperme smanjivala za 1.4 odsto godišnje od 1973. do 2011, što je rezultiralo ukupnim padom od 52.4 odsto. Takođe, ukupan broj spermatozoida padao je za 1.6 odsto godišnje, zbog čega je ukupan pad nešto viši – 59.3 odsto.

Studija je zaključila da su ovi rezultati itekako razlog za zabrinutost. „Za parove koji pokušavaju da naprave dete, ovo je veoma ozbiljan problem: on nanosi psihički bol, a može izazvati i veliki novčani trošak za terapije.

Ilustracija; Autor: Pixabay

Foto: Ilustracija; Autor: Pixabay

Posledice po opšte javno zdravlje tkaođe su velike. Nedavne studije pokazale su da nizak broj spermatozoida ukazuje na veći rizik od raka i srčanih bolesti, koji su u svetu uglavnom među najvećim uzročnicima smrti.

Ova nova studija, koju su sproveli istražibači medicinske škole Ikan i Hebrejski univerzitet jerusalimske Hadasaj Braun škole javnog zdravlja, zapravo predstavlja metaanalizu, odnosno studiju 185 studija sprovedenih u o periodu između 1973. i 2011.

Negativan trend je zabeležen isključivo kod muškaraca sa Zapada, odnosno iz Severne Amerike, Evrope, Australije i sa Novog Zelanda.

(Newsweek.rs)