петак, 19 априла, 2024
vesti online

POMIRENJE Putin i Erdogan: Odnosi Moskve i Ankare kao pre krize, Turski tok će biti realizovan

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastali su se na dugo očekivanom sastanku u Sankt Peterburgu. Oni su se dogovorili da obnove odnose i saradnju u ekonomiji, a potvrđena je i realizacija Turskog toka.

Prvi susret dva predsednika od zahlađenja odnosa

Foto: Tanjug/AP Prvi susret dva predsednika od zahlađenja odnosa

Nakon sastanka je održana zajednička konferencija za štampu, na kojoj je Putin rekao da su vođene konstruktivne diskusije o bilateralnim odnosima dve države.

„Završili smo glavni deo pregovora sa predsednikom Erdoganom, koji je našao vremena da dođe u Sankt Peterburg uprkos situaciji u svojoj zemlji“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, na sastanku se govorilo o ekonomskim temama, kao i o vraćanju odnosa Rusije i Turske na nivo od pre krize.

„Želim da se zahvalim Erdoganu na prilici da povratimo dobre odnose. Govorili smo o mogućnosti skidanja sankcija. Turske kompanije će moći ponovo da posluju u Rusiji“, rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da između Rusije i Turske predstoji veliki posao kako bi se reanimirali trgovinsko-ekonomski odnosi.

„Dame i gospodo, želim da izrazim svoje duboko poštovanje prema predsedniku Putinu. Odnosi između Rusije i Turske sada mogu da se vrate na nivo od pre krize“, rekao je Erdogan.

Realizacija Turskog toka, obnova čarter letova

Putin je nakon razgovora sa Erdoganom saopštio da je doneta odluka o obnovi čarter letova iz Rusije za Tursku.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je njegova zemlja spremna da ponudi Rusiji status strateške investicije za projekat izgradnje nuklearne elektrane „Akuju“. … (Blic)