субота, 20 априла, 2024
vesti online

Po prosečnoj plati od 422 evra smo i dalje na evropskom ZAČELJU, a evo koliko zarađuju naše KOMŠIJE

Prosečna mesečna neto plata u Srbiji, koja iznosi 422 evra je i dalje među najnižima u Evropi.

U regionu su od nas manje plaćeni samo Makedonci (376 evra) i građani Albanije (378 evra), dok više od bas zarađuju u Bosni i Hercegovini (440 evra), Crnoj Gori (512 evra), Hrvatskoj (832 evra), Sloveniji (1.077), Mađarskoj (703), Rumuniji (535) i Bugarskoj (457 evra).

Situacija je još pesimističnija, ako se uporedimosa ekonomski najmoćnijim zemljama Evropske unije. Podaci pokazuju da je u Velikoj Britaniji neto plata 1.990 evra, Francuskoj 2.157, Nemačkoj 3.771, Italiji 1.758, Austriji 2.324, Danskoj 3.270 evra.

Kompletan prosek zarada po zemljama Evrope predstavljen je u grafici koja prati najnovije istraživanje Demostata:

Prosečne plate u Srbiji i ostalim zemljama EvropeFOTO: MILOŠ POPOVIĆ / SCREENSHOT
Prosečne plate u Srbiji i ostalim zemljama Evrope

Iako je evropska zemlja koju je globalna ekonomska kriza najviše pogodila zbog čega je prinuđena da primenjuje stroge mere štednje, plate u Grčkoj su, ako posmatramo zemlje u neposrednom okruženju Srbije, najveće (sa izuzetkom Austrije i Italije) i iznose 917 evra u proseku.

Kada je reč o Grčkoj, treba naglasiti da se ta zemlja nalazi u evrozoni što utiče i na nivo prosečnih zarada u toj zemlji, kaže profesor Univerziteta Singidunum Danijel Cvjetićanin.

– Takođe, Grčka je turistička zemlja, predstavlja veoma popularnu destinaciju za letovanje i odmor što se takođe odražava na nivo primanja Grka. Ono što je isto tako veoma važno naglasiti je i visoka klasna svest koja postoji kod radnika u toj zemlji koji su spremni da pokrenu generalni štrajk u slučaju smanjivanja ličnih dohodaka ili napada na druga prava zaposlenih. Ti štrajkovi su masovni i istrajni bez obzira na njihov krajnji ishod. To je svakako još jedan od faktora koji utiče na poslodavce u Grčkoj da ne smanjuju zarade ispod određenog nivoa jer su svesni da bi to izazvalo masovno nezadovoljstvo. Na žalost ta zemlja je i dalje velikoj ekonomskoj krizi a najstrašnije je što siromašni građani plaćaju dugove koje nisu načinili oni već bogati poslodavci – ističe Cvjetićanin. (BLIC)