среда, 17 априла, 2024
vesti online

Peti oktobar: Pobednici i gubitnici zamenili mesta

Oni koji su 5. oktobra 2000. izgubili sada su na vlasti i vode Srbiju ka EU, a tadašnji pobednici danas su na ivici cenzusa.

Istorija: Trijumf DOS-a na izborima 24. septembra 2000. morao je da bude potvrđen na ulici

Danas je 15 godina od petooktobarskih promena u kojima je, nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije, s vlasti otišao režim Slobodana Miloševića.

Dok su SPS i SNS, koji je nastao iz Srpske radikalne stranke, danas na vlasti uz ključnu lekciju iz prošlosti o „nezameranju Zapadu”, od nekadašnjih stranaka DOS-a, koje su se mahom uprljale korupcijom, jedino DS prelazi izborni cenzus.

 

Vladimir Goati

Profesor Vladimir Goati objašnjava za „Blic” da poražene snage 5. oktobra danas sprovode politiku snaga koje su tada pobedile.
– Tada poražene snage danas čak neretko deluju kao veći Evropljani i veće demokrate od bivših i sadašnjih demokrata. Stranke koje su 2000. pobedile nisu iskoristile istorijsku šansu. Na kraju, narod je glasao za one koji sada energičnije sprovode tu „petooktobarsku politiku“ od njih samih, a to su paradoksalno oni koji su 5. oktobra izgubili – kaže Goati.
Neven Cvetićanin s Instituta društvenih nauka smatra da se ne može prosto reći da su tada poraženi sada na vlasti, jer su se menjali i ideološki i personalno.
– Treba, takođe, imati na umu i da su sada u Vladi Srbije i vladajućoj koaliciji neki od političara koji su pripadali DOS-u, pa je i to neki kontinuitet – ukazuje Cvetićanin. (Blic)