четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

PEŠČANIK

Foto-Aleksa-Skocajic,-iz-serije-Crni-put_thumb

Dva teška komada

Run Away je album o post-industrijskom Nišu i post-industrijskoj Srbiji. U jedinoj pesmi na srpskom jeziku slušamo: Mali ljudi/ Mala zemlja/ Malo nebo/ Sve je ovde tako malo/ Ničeg više nema.

Fotografije-citalaca,-Ribar-Gyula,-Love-locks,-freetimephoto_thumb

Otisak prošle godine

Građani Srbije po svoj prilici još zadugo neće živeti u dosadnoj zemlji. Minula 2014. bila je tako krcata događajima da ne bi bilo lako izdvojiti ni 50, a kamoli pet najzanimljivijih.

Fotografije-citalaca,-Ivan-Bozic_thumb

Ustani i odbrani se!

Naziv zakona sugeriše da je reč o privremenoj promeni načina isplate (a zapravo iznosa) penzija. Ali baš taj član o privremenosti novog načina obračuna (najavljivana je primena do kraja 2017) misteriozno je nestao.

Fotografije-Citalaca,-Dzejlana-Prusevic,-Nebeski-narod-i-pticiji-izmet_thumb

Još jedna godina

Poštovanje ljudskih prava u 2015. će biti slično kao i ove godine. Verovatno treba očekivati pogoršanje odnosa prema slobodi izražavanja i braniteljima ljudskih prava.


Fotografije-citalaca,-Brani-Radel_thumb

2015 – u brzom kasu

Zanima nas predsednik vlade lično. Preciznije, zanima nas mentalni sklop ličnosti koja je spremna da se zaputi u nepoznatom smeru i da samouvereno pozove sve ostale da ga bezrezervno slede.

Miljana-Radivojevic,-Street-Art-East-London_thumb

Napredno unazad

Željko Mitrović je morao da potegne čak na mali, državni Studio B, samo da bi nam objasnio zašto narodni poslanik Zoran Živković ne može da gostuje na TV Pinku.

Foto-Jelena-Jovic_thumb

Marko M.

Podvodača, čoveka koji bi jedini morao krivično da odgovara, u medijima niko ne ismeva, njegove fotografije nisu na naslovnim stranama, o njemu komentatori i novinari ne misle ništa.

Foto-Brani-Radel_thumb

Geografija prijateljstva

Srbiji nije potrebna strategija za priznanje Kosova. Bilo bi dobro kada bi do priznanja i usklađivanja ustava došlo, ali to ne garantuje trajnu politiku prijateljstva prema Kosovu, a ni prema BiH.

Russia,-Novorussia_thumb

Sveta Rusija

Ako bi došlo do eskalacije sukoba između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, ideologija Svete Rusije ima više nego dovoljno potencijala da na ruskoj strani takvom ratu da smisao.

English-Russia_thumb

Od kompjutera slaba vajda

Putin je bodro izjavio da je armija preuzela 19 novih PVO uređaja. Međutim, iz izveštaja ministarstva odbrane sledi da je dostavljeno svega 7. Isto važi i za ratne brodove. Putin govori 15, a Borisov 6. I za podmornice…

Nikolai-Anokhin.-Russian-winter_thumb

Ruska kriza

Okretanje sebi i slabljenje veza sa Evropom i zapadnim svetom uopšte, ne jača Rusiju ni ekonomski niti strateški. Svetski uticaj Rusije zavisi od njenog evropskog uticaja.

Bilježnica Robija K.: Božićni ručak

Mama je u kužini kod lavandina brisala suđe i posuđe. Tata je sidijo za stolom i čitao je novine. On je rekao: „Onda? Šta ćemo za ovi božić imat na meniju? Tuku ili prasca?“ Mama je rekla: „A ne znan, mišu! Zavisi kako glasači odluče!“


Supernatural-angel-wings_thumb

Bog za svijeću

Novosti
Početkom svog mandata kardinal Bozanić je skovao čuveni „grijeh struktura“, da bi se sada, s „ideolozima razvaline“, potvrdio kao najkreativniji autor božićnih dosjetki u kojima će biti sažeti uzroci svekolike hrvatske tragedije.

Alberto-Giacometti-City-Square,-Photo-by-DayDreamPilot_thumb

Utrka mrtvaca

H-alter
Pojavljuju se novi politički akteri, poput Radničke fronte, koji otvaraju pitanja kojih u ovoj predsjedničkoj kampanji nema. I u odnosu na koje ovi predsjednički izbori izgledaju kao utrka četiri mrtvaca.