уторак, 23 априла, 2024
vesti online

ОГЛАСИО СЕ БЕСНИ ПАС: „Ако ударе на Гуам…“

Лидер Северне Кореје Кин Џонг-Ун примио је извештај севернокорејске војске о њеним плановима да нападну подручје у близини Гуама.

Бесни пас (Фото: Јутјуб)

Међутим, рекао је да ће посматрати деловање Сједињених Америчких Држава неко време пре него што донесе одлуку, јавила је севернокорејска званична новинска агенција КЦНА.

“Сједињене Америчке Државе, које су прве донеле бројну стартешку нуклеарну опрему близу нас, треба да прво да донесу исправну одлуку и покажу делима уколико желе да смање тензије на Корејском полуострву и спрече опасан војни сукоб”, навела је КЦНА изјаву Ким Џонг-Уна, пренео је Ројтерс.

Ким је рекао да војска треба у сваком тренутку да буде спремна, уколико он донесе одлуку да се делује, наведено је у извештају севернокорејске званичне новинске агенције.

Северна Кореја је прошле недеље упозорила да планира да испали четири ракете у правцу америчког острва у Пацифику Гуама, где су базирани амерички бомбардери.

ББЦ наводи да је одлука Кима да “чека потез САД” да “смири тензије” као и да је Ким напокон спреман да стисне “дугме за паузу”, међутим, у нацији као што је Северна Кореја ништа није сигурно.

Аналитичари наводи и да просто то можда значи да Пјонгјанг још није у потпуности спреман за напад на Гуам, па “само купује време”, пише ББЦ.

Саопштење из Пјонгјанга уследило је након упозорења министра одбране САД Џејмса Матиса да би било који напад врло брзо довео до рата, ако Пјонгјанг одлучи да гађа Гуам.

“Тада игра почиње”, рекао је он.

Матис је додао да би америчка војска бранила државу од било ког напада “било када и било где”.

Такође је настојао да увери становнике Гуама, острва које је дом за око 160.000 људи, да су добро заштићени.

Јужна Кореја и Кина апеловале су на проналазак дипломатског решења. (Pravbda)