PROCES raspodele diplomatsko-konzularne imovine bivše Jugoslavije konačno je “otkočen” na sastanku u Skoplju, održanom pre dve nedelje, kada je postignut

dogovor o prodaji pet nekretnina od koje bi Srbija trebalo da dobije 35 miliona dolara!

Predstavnici pet nekadašnjih republika SFRJ složili su se da se prikupe ponude za DKP kvadrate u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju, za koje se procenjuje da vrede između 70 i 80 miliona dolara. Od novca dobijenog prodajom, Srbiji, po sporazumu o sukcesiji, treba da pripadne 39,5 odsto.

Naš predstavnik u Mešovitom komitetu za sukcesiju DKP imovine bivše SFRJ, generalni sekretar MSP Veljko Odalović, kaže nam da će se na ovaj način Srbija rešiti i velikih troškova koje je decenijama imala za održavanje i čuvanje ovih objekata.

– Stan na Petoj aveniji u Njujorku, koji je zaključan od 1992. i propada, mesečno nas je koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara. Na sastanku u Skoplju tražili smo da nam se posle prodaje prvo taj novac vrati, a ostatak podeli između naslednica, po dogovorenim kvotama – objašnjava Odalović za

Novosti”.

U Njujorku će na prodaju biti stavljena i zgrada u kojoj je trenutno smeštena naša misija pri UN, a u Tokiju ambasada, koju koristi Srbija. Odalović objašnjava da je ova zgrada procenjena na 16 miliona dolara, ali da je u zemljotresima toliko oštećena da su potrebna ogromna sredstva da bi se sanirala. Na prodaju će ići i ambasada u Bernu, koju takođe mi koristimo, kao i zgrada u Bonu, koju niko ne koristi, a mi snosimo troškove održavanja. (Novosti)