четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

OBEĆANJE MMF-U Struja poskupljuje u maju!

Kako se navodi u memorandumu sa ovom finansijskom institucijom, u EPS-u će broj zaposlenih biti smanjen za 1.000, a u „Železnicama“ za 2.800

Dalekovod Struja Električna energija

Ilustracija, Foto: Profimedia

U četiri velika javna preduzeća sledeće godine biće smanjenja broja zaposlenih. To se vidi iz Memoranduma o razumevanju sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Reč je o „Železnicama“, „Elektroprivredi Srbije“, „Putevima Srbije“ i „Srbijagasu“. Kako se navodi u odom dokumentu, plan je da se tokom sledeće godine broj radnih mesta u EPS-u smanji za 1.000. Očekuje se da najviše ljudi ode u penziju, a da nešto manji broj dobije otkaz.

U memorandumu se eksplicitno navodi da će struja poskupeti u maju 2016. Ostavlja se mogućnost da dodatno poskupi i 2017. Ove godine električna energija je od 1. avgusta skuplja za 12 odsto. Cilj je, piše u ovom dokumentu da se cena struje uskladi sa tržišnom.

Takođe, od 1. jula 2016. predviđeno je da se EPS transformiše u akcionarsko društvo. Za ovo preduzeće ali i „Srbijagas“ u planu je poboljšanje naplate.

Kada je o „Železnici“ reč plan je da broj zaposlenih tokom 2016. bude smanjen za 2.800. Plan finansijskog rekonstruisanja „Puteva Srbije“ biće donet sledeće godine u saradnji sa Svetskom bankom. (Alo)