четвртак, 25 априла, 2024
vesti online

NOVI DETALJI Ubice iz Kalifornije bio u kontaktu sa EKSTREMISTIMA

Napadač Sajed Rizvan Faruk koji je u San Bernardinu u Kaliforniji usmrtio 14 osoba bio je u kontaktu sa poznatim ekstremistima na društvenim mrežema, rekao je američki obaveštajni zvaničnik.

 

Napadač Sajed Rizvan Faruk

Američka policija je u međuvremenu saopštila da su Faruk i njegova žena Tašfin Malik imali dovoljno bombi i municije da pobiju stotine ljudi, prenosi AP.

Detalji o dvoje napadača izašli su na videlo dok istražitelji pokušavaju da utvrde da li je pucnjava u San Bernardinu akt terorizma.
U njihovom domu pronađeno je čak 12 bombi ručne izrade, i više od 3.000 okvira municije, saopštila je policija.
Bračni par nije predstavljao sumnju za FBI pre počinjenog masakra, rekao je jedan drugi zvaničnik koji, takođe, nije hteo da bude imenovan dok traje istraga, prenosi AP.
Faruk (28) i Tašfin (27) su ispalili čak 75 okvira municije u prostoriji u socijalnom centru za osobe sa invaliditetom. Nekoliko sati kasnije, nešto dalje par je u žestokom obračunu sa policijom ispalio još 76 okvira, dok su 23 pripadnika policije ispalila oko 380, saopštila je policija.
Šef lokalne policije Džerod Burgan izneo je ove podatke, sugerišući da je masakr mogao da bude i mnogo gori.
Državni tužilac Loreta Linč rekla je u Vašingtonu da motivi napada još nisu poznati.
Istražitelji nastoje da utvrde da li je Faruk naknadno postao radikalan i da li je, ako je tako, bio u kontaktu sa nekom stranom terorističkom organizacijom, naveo je obaveštajni zvaničnik.
On je ipak dodao da je Faruk na društvenim mrežama bio u kontaktu sa ekstremistima koje nadzire FBI. (Blic)