среда, 27 марта, 2024
vesti online

NEPOTIZAM Suprugu postavio za šeficu katedre

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu dr Stevan Ilić imenovao je svoju suprugu dr Marinu Deljanin Ilić za šefa katedre za internu medicinu.

Dr Stevan Iić i prodekan Dobrila Stanković Đorđević

Istovremeno je za šefa katedre za hirurgiju imenovan dr Nenad Đorđević, suprug prodekanke dr Dobrile Stanković Đorđević.
– Strašno je što je dekan smenio šefove katedri i postavio svoju suprugu i prodekankinog supruga, koji je direktor Klinike za hirurgiju. To je nepotizam i zloupotreba službenog položaja. Ovo je nedopustivo i prevazilazi granice ispravnog upravljanja državnom ustanovom – ocenjuju nezadovoljni profesori.
Oni naglašavaju da Ilićevoj samovolji nema kraja jer je bez ikakvog konkursa nedavno zaposlio ćerku prodekanke Milicu Đorđević.

– Ćerka je pravnica i primljena je u službu za postdiplomske studije. Vrlo brzo je imenovana za šefa službe iako je početnica, nema potrebno radno iskustvo, bila je loš student i nema nikakve reference – kažu profesori medicine.
Prema njihovim rečima, direktorka Instituta za lečenje i rehabilitaciju „Niška Banja“ u Niškoj Banji Marina Deljanin Ilić je zauzvrat svom suprugu „samoinicijativno produžila radni odnos“ iako je u novembru prošle godine napunio 65 godina.
– Produžila je radni odnos bez saglasnosti Upravnog odbora. To je suprotno naređenju Ministarstva zdravlja da se radnicima koji su stekli uslove za penziju ne produžava radni odnos – napominju oni.
Direktorka Instituta dr Marina Deljanin Ilić kaže da je Iliću produžila radni odnos do kraja školske godine na godinu dana zbog potrebe službe u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o visokom obrazovanju.
– Netačno je da mi je za to potrebna saglasnost Upravnog odbora. Inače, radni odnos sam Iliću produžila pre 24. oktobra, kad je stiglo uputstvo Ministarstva zdravlja. Njemu radni odnos prestaje 30. septembra ove godine. Kako se radi o jedinstvenom radnom odnosu, bilo je logično da ostane da radi i na Institutu – objašnjava ona.
Predsednik Gradskog odbora DSS Goran Đorđević kaže da je stanje na Medicinskom fakultetu samo još jedan dokaz potpunog urušavanja državnog sistema.

 

„Zaslužila sam da budem šef“

Dr Marina Deljanin Ilić demantuje da ju je za šefa katedre interne medicine postavio suprug.

– Mene su predložile kolege s katedre i izglasale predlog. Smatram da sam svojim kvalifikacijama to zaslužila. Predajem od 1991. godine i znanjem i iskustvom sam zaslužila da budem vodeći profesor na katedri – kaže Deljanin Ilić.  (Blic)