Ceo sistem nege bi odavno kolabirao da nije dolaska stranih negovatelja. Ali da li će to biti dovoljno na dugi rok?Oko 3,3 miliona osoba u Nemačkoj upućeno je na negu, kažu brojke Saveznog ministarstva za zdravstvo. A taj broj se povećava jer društvo brzo stari. Do 2030. godine biće više od četiri miliona ovakvih ljudi. Međutim, već danas nema dovoljno negovatelja. Tako je, prema navodima Savezne agencije za zapošljavanje, u martu prošle godine bilo tek 3.000 nezaposlenih negovatelja starih naspram 14.600 upražnjenih radnih mesta.

Taj deficit će, ako se nešto ne promeni, samo rasti. Nemačka fondacija za zaštitu pacijenata računa da će u narednih osam godina nedostajati 200.000 negovatelja. Do 2030. godine bi taj nedostatak mogao porasti na pola miliona.

Premalo mladih ljudi se odlučuje za ovaj posao, a i oni koji se odluče često nakon nekoliko godina dignu ruke. Radni uslovi su teški, priznanje Ojgen Briš iz ove fondacije. „Mnogi negovatelji okreću leđa tom poslu jer dolaze do svojih fizičkih i psihičkih granica.“

Ali i loše plate igraju ulogu. Prema navodima Instituta za istraživanje tržišta rada, negovatelj na puno radno vreme zarađuje u proseku 2.621 evra bruto – to je 16 odsto manje od prosečne plate. Još lošije je stanje kod negovatelja koji nisu prošli stručnu trogodišnju obuku. Oni zarađuju u proseku 1.870 evra bruto – dakle pre plaćanja poreza i doprinosa koji mogu iznositi i između 35 i 40 odsto. (DANAS)