среда, 27 марта, 2024
vesti online

Nemačka u političkoj krizi

 Kako koncept formiranja manjinske vlade u Nemačkoj, ističe se u brojnim analizama, ne postoji, a Socijaldemokratska partija (SPD) ne želi veliku koaliciju, koja bi bila alternativa „Jamajci“, novi izbori su izvesni

Nezapamćena politička kriza od završetka Drugog svetskog rata, kraj ere Angele Merkel, kriza ne samo Nemačke, već i Zapada – neke su procene i komentari izrečeni pošto je danas ujutro objavljeno da su pregovori o formiranju nove vlade u Berlinu propali.

Piše: M. Mitrović

Berlin 20. novembar 2017. 22:35

Nemačka u političkoj krizi

Foto: FoNet /AP

Poslovično odmerena kancelarka, koja je na tom položaju od 2005, izjavila je da će „učiniti sve da se zemljom u teškim nedeljama koje dolaze dobro upravlja“, i potom se uputila predsedniku Nemačke Franku-Valteru Štajnmajeru koji može da raspiše nove izbore. Ipak, Štajnmajer je posle sastanka s Merkelovom lidere političkih stranaka pozvao da još jednom preispitaju svoje stavove. Istovremeno su partijske kolege Merkelove i predstavnici drugih stranaka osuđivali Slobodnu demokratsku partiju (FDP – liberali) i njenog lidera Kristijana Lindnera, koji je objavio povlačenje iz pregovora.

Time je Lindner srušio ideju o formiranju koalicije „Jamajka“, tako nazvane po stranačkim bojama kancelarkine Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Zelenih i liberala o kojoj se pregovaralo nedeljama posle izbora održanih 24. septembra. Kako koncept formiranja manjinske vlade u Nemačkoj, ističe se u brojnim analizama, ne postoji, a Socijaldemokratska partija (SPD) ne želi veliku koaliciju, koja bi bila alternativa „Jamajci“, novi izbori su izvesni, s tim da ih predsednik Štajnmajer iz proceduralnih razloga ne može brzo raspisati. Novo glasanje bi „najranije“ moglo da bude zakazano na proleće.

Kristijan Lindner je u nedelju nešto pre ponoći izjavio da „nema osnove poverenja“ između nesuđenih koalicionih partnera i zaključio: „Bolje je ne vladati, nego loše vladati“. Merkelova je potom izrazila žaljenje i najavila da će predsednika formalno obavestiti o razvoju događaja. Lider SPD-a Martin Šulc je danas još jednom odbacio ideju o formiranju nove velike koalicije CDU-SPD. „Ne ustežemo se pred novim izborima“, izjavio je Šulc.

Zašto su liberali, koji su se posle septembarskih izbora posle četiri godine vratili u Bundestag, odlučili da od „Jamajke“ naprave mrtvorođenče nije jasno. Kao tačke razdora tokom pregovora o koaliciji pominjani su porezi, migrantska politika i oblast zaštite životne sredine.

Potpredsednica CDU Julija Klekner ocenila je da je potez liberala bio „dobro pripremljena spontanost“ i dodala da bi bilo „pristojno“ da su svi učesnici pregovora zajedno objavili njihovu propast. Štefan Majer, portparol parlamentarne grupe CDU i Hrišćansko-socijalne unije (CSU), izjavio je za Bi-Bi-Si da mu nikad nije izgledalo da je FDP zaista želela u koaliciju. „Mislim da su dugo planirali da napuste pregovore“, rekao je Majer. Robert Habek iz Zelenih izjavio je da je FDP tokom pregovora ostale učesnike podvrgavao „psihoteroru“, te da ih je „tokom jednog dana držao kao taoce, što je za povraćanje“.

Hajko Mas, ministar pravde iz redova SPD, izjavio je da su liberali pregovore o vladi „samo koristili kao pozornicu“ ocenivši da ignorisanje volje birača predstavlja „nepoštovanje“. Nataša Konen, šefica bavarskog odbora SPD, rekla je da Lindner dovodi Nemačku u tešku situaciju „da bi lečio sopstveni ego“. Jerg Mojten iz Alternative za Nemačku takođe smatra da potez liberala predstavlja „stratešku inscenaciju“, prenose nemački mediji.

List Velt u komentaru navodi da je FDP sve uradio kako je planirao napravivši „pozorište“, uz čuđenje kako se može govoriti o nedostatku poverenja – o čemu je govorio Lindner – „posle svih tih nedelja“ pregovaranja.

Ziddojče cajtung (SZ) u komentaru pod naslovom „Kriza u Berlinu prelazi u krizu Zapada“ piše da Evropa bez vlade u Nemačkoj „gubi podršku“. „Za sve Sijeve i Erdogane ovoga sveta ovo je znak slabosti demokratskih sistema i trijumf njihovog autoritarnog stila… Uzme li se u obzir i nepredvidljivost Trampove Amerike, ovo vodi u krizu Zapada“, navodi se u komentaru. SZ u odvojenom tekstu apeluje da se „pukotina kroz koju zemlja prolazi mora premostiti velikom koalicijom“. Ali to ne izgleda kao realna mogućnost. (DANAS)