Tim povodom smo istražili u kojoj mjeri zemlje regije Balkana izvoze električnu energiju, a koliko se pak oslanjaju na uvoz ovog važnog resursa.

Hrvatska izvozi značajne količine električne energije

Hrvatska je najveći izvoznik električne energije u regiji, pokazuju statistički podaci stranice worldstopexports.

S izvozom električne energije koji je iznosio 1,08 milijardi eura, Hrvatska je rangirana na visokom 16. mjestu svjetske ljestvice koja ima ukupno 88 država.

Najnoviji podaci hrvatskih institucija pokazuju da ukupni neto uvoz struje u toj zemlji iznosi blizu 9 posto.

Prema procjenama stručnjaka, Hrvatska bi već do 2030. godine mogla biti energetski nezavisna zemlja, bez potrebe za uvozom.

Izvoz struje iz BiH prvi put premašio milijardu KM

Izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine premašio je prošle godine prvi put milijardu KM, odnosno blizu 547 miliona eura, pokazuju zvanični podaci.

Nakon rasta cijena električne energije usljed energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, bh. izvoz ovog strateškog proizvoda 2022. godine bio je rekordan i iznosio je više od 1,07 milijardi KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Prema podacima stranice worldstopexports, izvoz električne energije iz Bosne i Hercegovine je 2021. godine iznosio 459 miliona eura, te je zauzela 32. mjesto na svijetu s ostvarenim izvozom struje.

Iako je prošle godine izvozni rezultat bio najbolji do sada, proizvodnja električne energije bila je u padu u većem dijelu godine pod utjecajem loših hidroloških uslova izazvanih dugotrajnom sušom, te dužim od očekivanih remontima pojedinih termoelektrana.

Upravo zbog takvih okolnosti, ali i cijena struje na tržištu i uvoz električne energije bio je rekordan. BiH je na uvoz prošle godine potrošila 201,1 milion eura, što je čak 79 posto više nego u 2021. godini.

Srbija

Prema podacima stranice worldstopexports, Srbija je na 43. mjestu ljestvice u svijetu po izvozu električne energije, ostvarivši prodaju na međunarodnom tržištu vrijednu 143,2 miliona eura.

Podaci zvaničnih institucija u Srbiji pokazuju da ta zemlja u prosjeku tokom godine potroši više od milijardu eura na uvoz električne energije.

Primjera radi, Srbija je samo u novembru 2022. godine platila blizu 40 miliona eura za uvoz struje, a u decembru više od 50 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema tome, može se zaključiti da Srbija u velikoj mjeri zavisi od uvoza struje iz drugih država.

Prema analizama srbijanskih stručnjaka, neka od rješenja za smanjenje prevelike ovisnosti o uvozu su investicije u vjetroparkove, solarne elektrane i u energetsku efikasnost.

U prethodnoj deceniji proizvodnja struje u Srbiji smanjena je sa 38.600 gigavat sati, koliko je proizvedeno 2011. godine, na 38.235 gigavat-sati, kolika je bila proizvodnja u 2021. godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, proizvodnja u hidroelektranama je u ovom periodu porasla sa 9.243 gigavat sati u 2011. na 11.984 gigavat sati 2021. godine, dok je proizvodnja u termoelektranama, gdje se inače proizvodi najviše struje, oko dvije trećine, smanjena sa 28.672 na 23.734 gigavat sata.

Sjeverna Makedonija

Podaci worldstopexportsa pokazuju da je Sjeverna Makedonija 2021. godine ostvarila izvoz električne energije u vrijednosti 129,7 miliona eura, a odmah iza nje je Albanija s iznosom 125,3 miliona eura.

Na posljednjem mjestu u regiji je Crna Gora s 58,9 miliona eura ostvarenog izvoza električne energije.

Crna Gora je ipak u periodu od januara do augusta 2022. godine ostvarila izvoz električne energije gotovo triput veći nego u istom periodu 2019. godine, kada je vrijedio 49 miliona eura. Ali, za deset mjeseci prošle godine uvoz električne energije vrijedio je 193 miliona eura i bio je za 43 miliona eura veći nego izvoz u istom periodu prethodne godine.

Globalni bilans

Međunarodni prihod od izvoza električne energije iz svih zemalja iznosio je ukupno 56,5 milijardi eura u 2021. godini. Sveukupno, vrijednost izvezene električne energije porasla je u prosjeku za 99,8 posto za sve zemlje izvoznice od 2017. godine kada je izvoz električne energije iznosio 28,2 milijarde eura.

Od 2020. do 2021. vrijednost globalno izvezene električne energije pala je za 12,8 posto.

Pet najvećih svjetskih izvoznika električne energije su evropski dobavljači Njemačka, Francuska, Švicarska, Španija i Belgija. Zajedno, ta grupa velikih dobavljača električne energije osigurala je 40,5 posto globalno izvezene električne energije tokom 2021. godine.

Francuska je zemlja koja ostvaruje najveće trgovinske viškove od električne energije, ukupno 2,9 milijardi eura (neto višak porastao za 145,2 posto u 2021. godini).

TRT Balkan