петак, 29 марта, 2024
vesti online

NAJSTROŽE ČUVANA PREDSEDNIČKA TAJNA UGLEDALA SVETLO DANA Dragica obrće 410 miliona!

Neprofitna humanitarna fondacija „Dragica Nikolić“, koju vodi supruga predsednika države, prihodovala je prošle godine čak 409,9 miliona dinara!

Prihod fondacije za samo godinu dana narastao čak 29  puta

Prihod fondacije za samo godinu dana narastao čak 29 puta, Foto: Milorad Milanković

 

Dugo čuvana tajna koliko novca obrće organizacija prve dame Srbije konačno je obelodanjena na portalu Agencije za privredne registre, koja dosad nije objavljivala finansijske izveštaje fondacija i udruženja građana. I Dragica i Tomislav Nikolić, kao glavni skupljači pozamašnih poklona, od javnosti su krili ne samo prihode i način poslovanja fondacije već i identitet milionskih darodavaca.

 

Za luks prostor oko 4.000 €!

Poslovni uspeh privatne Fondacije „Dragica Nikolić“ mogao je da se nasluti i pre objavljivanja finansijskih izveštaja. Kako je „Alo!“ pisao, prva dama je početkom godine sedište svoje organizacije preselila u jednu od najluksuznijih poslovnih zgrada u Beogradu. Mesečan zakup prostorija koje sada koristi za svoje dvoje zaposlenih iznosi oko 4.000 evra. Podsećamo da je humanitarna aktivnost Dragice Nikolić počela s Andrićevog venca, pa se preselila u porodični stan u Novom Beogradu.

Osim sume prihoda, podaci iz finansijskih izveštaja otkrivaju da je Fondacija „Dragica Nikolić“ 2014. doživela pravi poslovni bum. Naime, u odnosu na 2013, kada se u tu neprofitnu organizaciju slilo „tričavih“ 14,25 miliona, prošle godine je prihod narastao čak 29 puta i iznosi skoro 410 miliona dinara!

 

Od toga je na donacije otišlo 313,5 miliona, dok se iz finansijskog izveštaja vidi da je skoro 100 miliona Dragičina fondacija spiskala na druge stvari. Iako se sama hvalila da njena fondacija prvenstveno pomaže porodilištima i bebama, četvrtinu prikupljenih sredstava spiskala je ko zna na šta, a ne na one kojima se obavezala da će pomagati.

 

Tako je na plate i lične troškove dvoje zaposlenih potrošila neverovatnih 3,5 milona dinara. Ovi podaci otkrivaju da su plate u ovoj fondaciji pozamašne za srpski standard, te da u proseku u fondaciji mesečno zarađuju oko 150.000 dinara, što je više nego što primaju njen suprug predsednik Nikolić ili premijer. Objavljene finasije pokazuju da su se u odnosu na 2013. plate gotovo utrostručile! Na rashodovanoj strani izveštaja zanimljivi su i ostali troškovi koji se navode. Tako je na „materijal i energiju“ potrošeno oko osam miliona, a na „proizvodne usluge“ 1,6 miliona. Iako je nejasno šta su „troškovi rezervisanja“, na njih je fondacija spiskala skoro 80 miliona dinara, dok je na „nematerijalne troškove“ otišlo skoro sedam miliona.
Zanimljivo je i da je Dragičina fondacija od 14,3 miliona prihoda tokom 2013. prijavila direktne donacije u iznosu od svega 436.000 dinara, ali je te godine na „materijal i energiju“ potrošeno više od 12 miliona dinara. Ovim povodom pozvali smo i Dragičinu saradnicu za medije Ivu Žikić, međutim, ona do zaključenja ovog broja, po običaju, nije odgovarala na naše pozive. (Danas)