четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Milijardu dinara od stare vojne opreme

Beograd – – Prodajom suvišnih sredstava naoružanja i vojne opreme u 2015. godini ostvaren je budžetski prihod od milijardu dinara, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno u Ministarstvu odbrane, prihod se uplaćuje u Budžetski fond za naoružanje i vojnu opremu, koji je odlukom Vlade Srbije formiran u martu prošle godine, „radi stabilnijeg finansiranja opremanja i održavanja naoružanja“.

Sredstva iz tog fonda, navode iz Ministarstva, koristiće se isključivo za istraživanje, razvoj i nabavke novog naoružanja za potrebe Vojske Srbije. Najčešći razlozi za prodaju jesu istekli resursi i vek upotrebe sredstava naoružanja i vojne opreme, ukazuju za naš list iz ovog Ministarstva.

Podsetimo, početkom 2015. Ministarstvo odbrane objavilo je obaveštenje o nameri prodaje suvišnih sredstava naoružanja i vojne opreme, nakon čega su organizovana javna nadmetanja. Pravo na nadmetanje imaju pravna lica koji poseduju dozvolu za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme koju izdaje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na prodaju su, između ostalog, pištolji, automatske puške, minobacači, tenkovi, borbena vozila, topovi, haubice i lanserske rakete. Inače, reč je o naoružanju i vojnoj opremi koji nisu neophodni za normalno funkcionisanje sistema odbrane. Prodaja ove opreme, tvrde iz Ministarstva odbrane, neće oslabiti odbrambenu moć Srbije.

„Sredstva koja su oglašena viškom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe, a vojska raspolaže dovoljnim brojem modernijih sredstava iste klase i namene“, navode iz Ministarstva odbrane.

– (Danas)