понедељак, 4 марта, 2024
vesti online

Milanović: Ništa od dogovora noćas, svako će otići kući i gledati svoje interese”

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da lideri Evropske unije neće noćas postići dogovor o rešavanju izbegličke krize i da će se “svi vratiti kućama da gledaju svoje interse”.

“Ovo je situacija koja uopšte nije predviđena međunarodnim pravilima”, rekao je Milanović za vreme pauze na samitu lidera EU posvećenom migrantskoj krizi, koji je posle ponoći ušao u sedmi sat.

Milanović je kazao da će “samit trajati još neko vreme, „a onda ćemo se razići i svako će otići doma i gledati svoje nacionalne interese”“ i kazao da će ostati do kraja kako bi branio hrvatski interes.
On je objasnio da je glavni spor oko kontrole međunarodnih voda između Turske i Grčke, preko koga migranti najčesće ulaze u EU.
“Tome treba stati na kraj”, rekao je Milanović, dodajući da se Grčka žestoko opire međunarodnoj kontroli svojih pomorskih granica.
„Humanost da, ali ne možemo postati evropski centar za prognane. To se neće nikad dogoditi“, rekao je Milanović.
On je ponovio ranije iznete kritike na račun mađarskog premijera Viktora Orbana, kao i optužbe da opoziciona Hrvatska demoklratska zajednica radi (HDZ) u dosluhu s njim.
„S Mađarskom smo imali dobre odnose dok se nisu zagadili zbog nekih u Hrvatskoj”, rekao je Milanović i dodao da, za razliku od Mađarske i Srbije, Hrvatska rešava probleme na civilizovan način.
Ponovio je i optužbe na račun Srbije, da „ko zna na koji način prevozi ljude ka hrvatskoj granici“, umesto da deo njih usmeri prema Mađarskoj.

 

„Mi sutra možemo otvoriti granicu, ali prvo me zanima koji je to srpski ultimatum. Živo me veseli šta je to, jer to nije ultimatum prema Hrvatskoj nego prema EU. Verovatno ćemo i otvoriti granicu pa ćemo je ako se ne počnu ponašati korektno ponovno zatvoriti i to će hrvatskoj privredi naneti minimalne štete“, kaže Milanović, prenosi Jutarnji list. (Blic)