среда, 27 марта, 2024
vesti online

MIHAILO CRNOBRNJA: Rusija ne može da ugrozi evropski put Srbije

Predsednik Evropskog pokreta Mihailo Crnobrnja je rekao da ne vidi da bi Rusija trenutno mogla da ugrozi evropski put Srbije nekim zahtevom.

Brisel, EU

Brisel, EU, Foto: Profimedia

Predsednik Evropskog pokreta Mihailo Crnobrnja je rekao da ne vidi da bi Rusija trenutno mogla da ugrozi evropski put Srbije nekim zahtevom.

Crnobrnja je za „Danas“ rekao da je Rusija, u vreme rasprave u Briselu o pooštravanju sankcija toj zemlji zbog Sirije, povukla „lukav“ potez zatraživši od Vlade Srbije da se priključi slanju humanitarne pomoći za Siriju.

„Na delu je pokušaj Beograda da obe strane na neki način zadovolje. Činjenica je da u kontekstu evropskih integracija, ovaj potez Srbije o saradnji sa Rusijom ima značenje, ali je isto tako očigledno da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sarađuju sa Nato, da imaju po nekoliko zajedničkih vojnih manevara i da razvijaju odnose“, rekao je Crnobrnja.

On je dodao i da je neuvođenje sankcija Rusiji pokazatelj „jasnog opredeljenja spoljne politike što većeg stepena balansiranja između Rusije i EU“.

Crnobrnja je rekao da ne vidi da Rusija trenutno može da ugrozi evropski put Srbije nekim zahtevom, pošto je Srbija mnogo više vezana za EU.

„Rusija zaista nije u toj poziciji. Srbija je mnogo više vezana za EU. Naša spoljna trgovina se obavlja u ogromnom procentu sa državama EU“, rekao je Crnobrnja. (Alo)