уторак, 23 априла, 2024
vesti online

MIGRANTSKA KRIZA Sedam država blokiralo šengen

Evropska komisija saopštila je danas da je Austrija odlučila da „zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli“ do februara produži od septembra uvedeni nadzor unutrašnjih šengenskih granica.

Migranti

Austrija odlučila da „zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli“ do februara produži nadzor unutrašnjih šengenskih granica., Foto: A. P.

Time je ukupno sedam država Evropske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengeskog prostora, izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto.

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti proveru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama. Berto je navela da su, na temelju šengenski odredbi za „prinudne prilike“ Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Ona je dodala da su zbog procene o pretećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mere preduzele Austrija, Francuska, Nemačka i Malta.

„Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama šengena“, objasnila je Nataša Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je „produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli“.

Mediji u EU su preneli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva spoljnih poslova da bi „sledeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama“.

Italijanski listovi javljaju da je to zabrinulo vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se nemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački parter, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtev za azil migrantima koji dolaze sa severa Afrike.

Reč je o Maroku, Alžiru i Tunisu gde bi imigranti, koji u ostali deo EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu „bezbedne zemlje“ u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil. (Alo)