петак, 29 марта, 2024
vesti online

МИГРАНТИ ЈЕ СКУПО КОШТАЈУ! Један од најближих сарадника Ангеле Меркел: Не могу више да радим с овом женом!

У спору између немачких сестринских странака Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) о враћању избеглица са граница нема наговештаја помирења.

Ангела Меркел (Фото: Синхуа)

Иако је немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер (ЦСУ) у једном интервјуу нагласио да његова странка не жели да изазове политичку кризу, не одустаје од захтева за одбијање избеглица на немачкој граници. За то време, канцеларка Ангела Меркел (ЦДУ) покушава да уговори састанак на врху о тој теми с неколико чланица ЕУ који би требало да се одржи пре редовног самита ЕУ 28. и 29. јуна.

Како сазнаје немачки „Велт“, Зехофер је у четвртак на интерном састанку ЦСУ коме су присуствовали представници у влади и председник посланичког клоуба ЦСУ у Бундесетагу, два пута рекао о Меркеловој:

– Не могу више да радим с том женом.

У интервјуу листу „Билд ам зонтаг“, заузео је дипломатски став:

– Никоме у ЦСУ није у интересу да сруши канцеларку, разбије заједницу фракција ЦДУ/ЦСУ, или да разбије коалицију. Желимо најзад перспективно решење за одбијање избеглица на нашим границама – рекао је Зехофер, не помињући компромис.

Генерална секретарка ЦДУ Анегрет Крамп-Каренбауер изразила је да верује да је могуће постићи договор.

– Уверена сам да се ЦСУ неће затварати пред функционалним договорима – изјавила је за „Билд ам зонтаг“, истакавши да ЦДУ и ЦСУ имају заједнички циљ: „Да мање људи преко границе уђе у Немачку“.

– Сагласни смо и у томе да они који су добили азил негде другде, не треба ни да улазе у земљу – истакла је она, али да то треба постичи на „бази договора са дотичним земљама, на пример, Италијом, Грчком и Бугарском“.

Како сазнаје „Билд“, за то су већ започели конкретни планови. Меркелова наводно припрема самит неколико чланица ЕУ, које, као и Немачку, посебно погађа избегличка криза, као што су Немачка, Италија, и Аустрија.

Премијер покрајине Хесен и потпредсендик ЦДУ Фолкер Буфије апеловао је на ЦСУ да да мало времена канцеларки у њеној потрази за решењем на европском нивоу.

– Предлог Ангеле Меркел је разуман, а те две недеље никоме неће сметати – рекао је он за „Франкфуртер алгемајне зонтагсцајтунг“.

Док Ангела Меркел тежи европском решењу, Зехофер жели одбијање миграната на самој граници, независно од ЕУ. Његова странка је канцеларки дала рок до понедељка за пристанак, када ће затражити сагласност председништва своје странке за своје намере. Уколико план спроведе у дело, био би то политиöки напад на Ангелу Меркел. Да ли ће она то прихватити, или отпустити министра остаје да се види. Уколико искључи Зехофера из владе, то би моло да значи и крај коалиције, пише „Берлинер цајтунг“. (DANAS)