субота, 20 априла, 2024
vesti online

LISTA SRAMA Ovi tajkuni su izbegavali da plaćaju porez državi

Najveći poreski dužnik među privatnim firmama u Srbiji je „Monus“ Predraga Rankovića Peconija.

Kliknite ovde za uvećanje

„Monus“, čiji je zvanično vlasnik Stanko Tomović, iako se ova firma povezuje sa Rankovićem, sa poreznicima je potpisao ugovor o reprogramu duga vrednog 2,17 milijardi dinara, tako da svakog meseca izmiruje svoje redovne obaveze i deo godinama neplaćenog duga.

 

U toj fabrici za „Blic“ kažu da redovno izmiruju obaveze i da su u poslednjih pet godina na ime poreza platili državi čak 350 miliona evra.
Na spisku najvećih poreskih dužnika, prema podacima Poreske uprave Srbije na dan 31. mart 2015, primetan je manji broj tajkuna, ali su njihova imena i dalje prisutna. Miroslav Bogićević, nekada neprikosnoveni broj jedan, smanjio je dug i lidersku poziciju ustupio Peconiju.
„Mera invest“, firma sina Miroslava Miškovića Marka, sve više duguje. Iz te firme za „Blic“ su ponovili da dug ne postoji i da se spor oko toga vodi pred nadležnim institucijama. Na spisku je i čuveni Milojko Damjanović, vlasnik „Lola Livnice“, rekorder po iznosu neplaćenih poreza i doprinosa za svoje radnike. On, prema nezvaničnim proračunima, svakom svom zaposlenom duguje po 3,6 miliona dinara.

 

Među sportskim klubovima najveći dug ima FK Smederevo – 2,3 miliona evra. FK Partizan je dug s početka godine od 1,58 miliona evra smanjio za dve trećine, dok je FK Crvena zvezda obaveze prema državi sveo na oko 180.000 evra. (BLIC)