субота, 20 априла, 2024
vesti online

KURC NEUMOLJIV: Evo zašto nismo Grčku pozvali u Beč

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je danas da Grčka nije pozvana na sastanak o migrantskoj krizi u Beču, jer ne pokazuje spremnost da smanji protok migranata.

Foto: Reuters

„Grčka je jasno pokazala da nije zainteresovana za smanjenje priliva migranata, već naprotiv želi da nastavi da ih propušta ka Makedoniji“, rekao je Kurc uoči današnjeg sastanka u Beču. Na sastanak su pozvaniBugarska, Slovenija Hrvatska i zapadnobalkanska šestorka koja obuhvata Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Austrijsko ministarstvo unutrašnijih poslova koje je domaćin sastanka saopštilo je da se konferencija održava u „regularnom formatu“ koji ne uključuje Grčku.

Pročitajte još:

Grčka je u utorak uložila protest zbog toga što nije pozvana na sastanak ocenivši da je to „neprijateljski potez“ Beča.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc osudio je pretnju Grčke zemljama učesnicima današnje konferencije o zapadom Balkanu, koja je posvećena zaustavljanju talasa izbeglica na balkanskoj ruti.

– Pretnje vetoom na približavanje država zapadnog Balkana EU ili protiv članica u vezi subvencija Unije, ekstremno su pogrešne – poručio je šef austrijske diplomatije.

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas upozorio je sinoć zemlje učesnice bečke konferencije o balkanskoj migrantskoj ruti, da Atina može staviti veto na odluke Evropske unije koje se na njih odnose.

– Sa pojedinim državama ćemo se naći u telima EU, kada se bude razgovaralo o raspodeli subvencija za poljoprivredu ili kada treba da podržimo njihovo pristupanje Uniji – naglasio je Muzalas.

Prema njegovim rečima, upozorenje se tiče svih zemalja koje „prikažu veoma antigrčki stav i rasistički se ponašaju prema migrantima“.

On je, u izjavi grčkim medijima, ukazao da bi dalje približavanje kandidata za prijem u članstvo EU moglo biti blokirano.

Prethodno je Grčka uputila zvaničnu protestnu notu Beču zbog skupa, koji je posvećen izbegličkoj krizi i balkanskoj ruti.

Grčka zamera Austriji što ne učestvuje na ovoj konferenciji, čije odluke mogu, kako se navodi u protestu, imati posledice po Grčku i njene granice.

Na inicijativu ministarke unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl-Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca danas u Becu treba da se okupi 18 ministara zapadnog Balkana, koji će razgovarati o situaciji duž balkanske rute.

Na konferenciju, na temu „Zajednicko upravljanje migracijom“, pozvani su ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, najavljeno je u saopštenju.

Cilj skupa je usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija, dodaje se u saopštenju.

Učesnici konferencije razgovaraće na prvom panelu o temama koje se tiču unutrašnje bezbednosti, kao što su upravljanje granicama, borba protiv krijumčara i ekstremizma.

Drugi panel baviće se temama koje su izazov za spoljnu politiku kao što su mere za borbu protiv uzroka za bekstvo, saradnja sa trećim zemljama i informacije o zemljama porekla.

Na radnom ručku će učestvovati i ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o „civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama“.

Kurc je odbranio i delovanje Austrije u izbegličkoj krizi istakavši da je zvaničan Beč za evropsko rešenje, ali da, dok ga ne bude bilo, mora preduzeti nacionalne i regionalne mere.

Prema njegovim rečima, potrebna je promena sistema za smanjenje broja izbeglica.

On je poručio da Grčka do sada nije bila spremna na smanjenje talasa izbeglica“, i podsetio da Grčka pre tri nedelje, na sastanku u Amsterdamu, nije pokazala spremnost na rešenje u dugu Austrije.

– Grčka je jasno stavila do znanja da nije zainteresovana da smanji talas izbeglica, već da želi da nastavi sa propuštanjem migranata“ – konstatovao je Kurc.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije reagovalo je na kritiku Grčke uz objašnjenje da se sastanak održava u već „čvrstom formatu“, i da prisustvo predstavnika Atine nije predviđeno.

Prošle godine održana je konferencija o zapadnom Balkanu u Beču, u istom formatu, ali na temu borbe protiv terorizma. (Blic)