петак, 29 марта, 2024
vesti online

Krizni štab ne reaguje

Panić: Krizni štab ne reaguje, a medicinski deo se ne povlači iz ove lakrdije

VESTIAutor:Nikola Kojić29. dec. 202117:152 komentaraPodeli:

Izvor: N1

Odluka Kriznog štaba da ne budu pooštrene mere za sprečavanje širenja kovida-19 ne predstavlja nikakvo iznenađenje, jer mislim da nije postojala ni teorijska mogućnost da se nešto promeni u smislu ozbiljne reakcije države. Krizni štab ne reaguje, a njegov medicinski deo se ne povlači iz ove lakrdije od upravljanja epidemijom, ocenio je za portal N1 predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić.

Sagovornik portala N1 smatra da je još ranije trebalo znatno ograničiti okupljanja i mnogo strože regulisati rad ugostiteljskih objekata, jer se, kako kaže, postojeće mere ne poštuju.

POVEZANE VESTI:

Kon: Samo ozbiljnim merama možemo zaustaviti porast broja novozaraženih

VESTI08:1915

Krizni štab: Ostaju na snazi iste mere

VESTI19:11100

Da li smo na pragu novog talasa: Ponovo raste broj zaraženih u Srbiji

VESTI28. dec. 202151

„Odavno je trebalo i da se vodi bolja vakcinalna kampanja, odnosno da se spreči pristup antivaksera nacionalnim frekvencijama. Trebalo je uvesti obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, ali i zaposliti dodatni broj medicinara koji se nalaze na birou. Nažalost, samo mali broj njih je angažovan i to sa vrlo nepovoljnim ugovorima“, istakao je Panić.

Podsetio je da zdravstvene vlasti nisu reagovale ni kada smo u okruženju već imali omikron soj virusa, koji je „prilično nezgodan jer se brzo širi“.

„Iako imamo informacije da novi soj daje blažu kliničku sliku, svakako će bolnice biti preplavljene. S obzirom na to da naš vakcinalni status nije na zadovoljavajućem nivou, kao i da omikron soj u velikoj meri zaobilazi vakcinu i imunitet stečen prethodno preležanom infekcijom, plašim se da ćemo vrlo skoro ponovo imati ogroman pritisak na zdravstveni sistem“, pribojava se Panić.

Odgovarajući na pitanje šta u epidemiološkom smislu možemo da očekujemo u 2022. godini, naš sagovornik je istakao da se pokazalo da „nije baš dobar prognozer“.

„Bio sam uveren da će ova jesen i sledeće proleće značiti kraj epidemije. Nadam se da će još jedna godina biti dovoljna da epidemiju stavimo pod kontrolu i da će sledeća jesen doneti neko veće smirivanje. Šta će dešavati sa kovidom-19, kako će ići njegova mutacija, koliko će naučnici i farmaceutska industrija moći da isprati sve to i da li će uspeti da naprave efikasne lekove, ili će možda prirodni imunitet uspeti da odradi posao, ostaje da se vidi“, zaključuje Panić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.TagoviANTIVAKSERIKORONAVIRUS