четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

KO ĆE BITI PRVA ŽRTVA NAFTNOG RATA: SAD, Saudijska Arabija ili Rusija?

U naftnom ratu kojim su planirali da Rusiju bace na kolena kao nekada SSSR, izgleda da su veći gubitnici oni koji su taj rat pokrenuli, Saudijska Arabija i SAD, nego sama Rusija

Kompanija Royal Dutch Shell 2016. planira da ugasi 2800 radnih mesta, a odluka je doneta nakon što je Shell najavio da će preuzeti kompaniju BG Group. Odlučeno je da će se na globalnom nivou Shell reši 3% trenutne radne snage.

Vest dolazi u trenutku kada je cena nafte pala na najniži nivo u proteklih sedam godina i početkom ovog meseca se kreće ispod 40 dolara po barelu.Odluka kompanije Royal Dutch Shell uopšte ne čudi, jer sve kompanije i zemlje koje zarađuju na proizvodnji i prodaji nafte i naftnih derivata moraju da revidiraju svoje dugoročne planove i racionalizuju troškove.

Sjedinjene Američke Države

Američke kompanije specijalizovane za eksploataciju ležišta škriljaca takođe drastično smanjuju proizvodnju, a sa bilansa brojnih preduzeća nestaju milijarde barela nafte.

Mnoge kompanije specijalizovane u ovom sektoru su otpisale deonice znatnog dela svojih ležišta. Kao što je navedeno u članku „Milijarde barela nafte nestale u oblaku dima“, koji je objavio Bloomberg, „kompanije su prisiljene da smanjuju svoje aktivnosti i rešavaju vlasničke udela zbog surove ekonomske stvarnosti“.

Konkretno, Chesapeake Energy će izgubiti 45% svojih rezervi nafte, odnosno 1,1 milijardu barela. Bill Barrett Corp. će izgubiti i do 40% od deklarisanih rezervi, dok će bilansom kompanije Oasis Petroulem „nestati“ 33% rezervi.Slični gubici očekuju mnoge druge kompanije.

Prošle godine je isplativost posla sa škriljcima procenjena na 95 dolara po barelu, uprkos činjenici da su cene na berzama već bile pale ispod 50 dolara po barelu. To je bila procena kada su kompanije objavile svoje rezerve nafte u februaru i martu 2015. godine.Ove godine, međutim, uzimajući u obzir fiksnu cenu nafte za 1. decembar 2015., indeks prema kojem američko „Povereništvo za vrednosne papire“ očekuje profitabilnosti depozita je 51 dolar po barelu, a kako je sada cena ispod 40 dolara, pitanje je samo kada će kompanije kao što su Chesapeake Energy, Bill Barrett Corp. ili Oasis Petroulem da proglase bankrot. (Kurir)