четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

KINO, POMERI SE Do 2040. najveća azijska sila biće OVA ZEMLJA

Iako mnogi analitičari predviđaju da će Kina do polovine ovog veka postati najdominantnija svetska sila, kako ekonomski tako i vojno, jedna zemlja iz komšiluka mogla bi da im preuzeme tu ulogu, posebno u azijskom regionu.

Foto: RT / youtube

Magazin „Geopolitical Futures“ predviđa da bi Japan do 2040. godine mogoa da preuzme od Kine ulogu regionalne sile. Prema njihovom viđenju, Kinu u naredim godinama očekuju veliki problemi, a poređenjem sadašnjih parametara, Japan je u boljoj poziciji da zagospodari Azijom, iako je Kina veća i brojnija.

Kina

Kina jeste ekonmski jaka, ali sa druge strane veliki problem najmnogoljudnije zemlje na svetu su velike ekonomnske razlike. Prema podacima kineskog Nacionalnog biroa za statistiku istočni priobalni deo Kine čini više od polovine celokupne ekonomske aktivnosti te zemlje, dok centralni i zapadni deo proizvode 20 odsto. Najslabije stoji severnoistočni region koji proizvodi oko osam odsto BDP-a.

Foto: Wikipedia / Wikipedia

Najveći problem Kine je upravo siromaštvo, iako je u poslednjih 30 godina, zabležen veliki rast. Podaci Svetske banke iz 2010. godine pokazali su da u Kini 360 mliona ljudi živi ispod granice siromaštva, što je za skoro dve trećine manji broj nego što je to bio slučaj početkom osamdesetih godina, ali i dalje jako veliki, posebno jer je poslednjih nekoliko godina rast kineske ekonomije usporen.

Istovremeno, Kina je i najnaseljenija i teritorijalno najveća zemlja sveta. To je veliki izvor resursa, ali i mač sa dve oštrice. Kina može da uposli veliku armiju (i trenutno ima jednu od najvećih na svetu), ali i dalje više novca i resursa troši se na unutrašnju bezbednost nego na vojsku. Opterećenje za Kinu je i to što pod svojom vlašću ima teritorije koje ne naseljavaju etnički Kinezi, a koje traže veću autonomiju (ako ne i nezavisnost), zbog čega je prirotet očuvanje granica i kontola pograničnih delova. (Blic)