понедељак, 4 марта, 2024
vesti online

KINESKI HAKERI OJADILI BANJALUČANE: Očitali kartice i skinuli novac sa bankovnih računa

Bankovni računi više Banjalučana ostali su u četvrtak posle podne prazni u hakerskom napadu koji je izveden van zemlje, najverovatnije iz Kine i Amerike

hakeri foto reuters 2015
Foto: Rojters

BANJALUKA –  Žrtve napada su većinom klijenti Sber banke, ali  je novac nestao i sa jednog računa u Raiffeisen banci, a u pitanju je nekoliko hiljada maraka.

Kako nam je ispričao Banjalučanin A.B., klijent Sber banke čije je ime poznato redakciji, sve je počelo u četvrtak oko 17 časova kada je iz banke SMS porukom stiglo obaveštenje da je sa računa skinuto 800 maraka.

„Kad sam to vidio, bio sam jako iznenađen. Odmah sam se uputio u banku, a u međuvremenu sam dobio i drugu poruku gdje sam obavešten da mi je još 800 KM skinuto sa računa“, ispričao nam je on.

Kako kaže, kad je došao u banku u naselju Obilićevo shvatio je da nije jedini koji je prevaren.

„U banci je bilo desetak ljudi koji su imali isto pitanje: šta se dešava s novcem? Stvorila se prava panika. Zbunjeni su bili i zaposleni koji nisu odmah imali predstavu šta se dešava. Rekli su nam da idemo kući i da ćemo o svemu biti blagovremeno obavešteni. Danas (petak) moj račun je blokiran“, kazao nam je on.

U Centru javne bezbednosti Banjaluka (CJB) u petak su nam kratko rekli kako je prijava po ovom slučaju primljena, te da je rad na predmetu u toku.

Iz Sber banke su saopštili kako su primetili neovlašćen promet putem računa, te da je odmah pokrenuta interna istraga.

„Na osnovu veoma brzog i efikasnog postupka istrage banka je došla do zaključka da su u Banjaluci neovlašćeno učitani i iskorišteni podaci sa kartica određenog broja klijenata. Na osnovu efikasne reakcije banke blokirane su prijavljene kartice, a u svrhu zaustavljanja neovlašćenog prometovanja po istima“, rečeno je u ovoj banci. (Kurir)