петак, 19 априла, 2024
vesti online

Kina Londonu: Ne odlažite gradnju nuklearke Hinkli point

Kineski zvaničnici apelovali su danas na Britaniju da nastavi sa realizacijom projekta izgradnje nuklearne elektrane u Hinkli pointu, na jugu Engleske, koju je nova vlada u Londonu za sada stavila ad acta, a u koju će delimično investirati jedna kineska kompanija.

Foto: Facebook

Plan francuske kompanije EDF o izgradnji dva nuklearna reaktora u Hinkli pointu, uz finansijsku podršku kineske državne kompanije Čajna dženeral nuklear pauer, „uživao“ je punu podršku prethodnog britanskog premijera Dejvida Kamerona, kao signal britanske otvorenosti prema inostranim investicijama, navodi agencija Rojters.

Medjutim, samo nekoliko sati pre održavanja ceremonije potpisivanja ugovora u petak, nova britanska vlada, predvodjena premijerkom Terezom Mej, saopštila je da će iznova razmotriti ovaj projekat, što je, kako ocenjuje Rojters, probudilo sumnju da se pristup Britanije prema infrastrukturnim ugovorima i inostranim investicijama možda menja.

„Tereza Mej je zabrinuta zbog bezbednosnih rizika planirane kineske investicije u Hinkli pointu i zatražila je odlaganje projekta“, izjavio je jedan neimenovani izvor Rojtersu.

Iz kineskog ministarstva spoljnih poslova poručuju da su upoznati sa odlukom britanskih vlasti.

„Želeo bih da naglasim da su Kina, Britanija i Francuska dogovorile ovaj projekat u duhu uzajamne koristi i saradnje, i da je oduvek imao snažnu podršku Britanije i Francuske. Zvanični Peking se nada da će Britanija što pre doneti odluku kako bi osigurala implementaciju projekta“, izjavila je portparolka kineskog ministarstva Hua Čunjing.

Britanske vlasti i francuska kompanija EDF su 2013. godine postigli širi komercijalni ugovor o ovom projektu, kom se Kina priključila dve godine kasnije. (Blic)