субота, 20 априла, 2024
vesti online

Keri dolazi u Beograd da smanji ruski uticaj

Beograd, Zagreb – – Posete dva visoka zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država Džona Kerija i Džozefa Bajdena regionu u razmaku od samo sedam dana znače da se nalazimo u ratnom stanju. Naime, ovako visok nivo američkih zvaničnika dolazio je samo kada je bio rat, ističe za Danas Žarko Puhovski, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu. On napominje da aktuelna situacija, koja se prvenstveno odnosi na bezbednost, usled terorističkih napada i izbegličke krize, usmerava fokus Amerike na region i ubacuje ga u središte interesa.

„Činjenica je da je u Beograd poslat državni sekretar SAD Džon Keri, jer je njegova funkcija jača od funkcije američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, koji boravi u Zagrebu. Keri je poslat u Beograd, jer je Srbija bezbednosno interesantnija od Hrvatske, s obzirom na ogroman ruski uticaj koji preovlađuje u Srbiji. Dolazak Kerija je, svakako, pokušaj Amerike da izvuče Srbiju iz domena ruskog uticaja“, napominje sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, Keri se bavi dnevnim pitanjima i dnevnompolitikom, zato baš on dolazi u Beograd.

„Uloga Bajdena je da predsednicima regiona prenese poruku da njihove države imaju punu podršku SAD za ulazak u Evropsku uniju. Njegova je misija podrška proširenju EU, zato je njegov dolazak u Zagreb simbolički važan“, zaključuje Žarko Puhovski u izjavi za Danas.

S druge strane, Ivan Vujačić, ambasador Srbije u SAD tokom mandata vlade Zorana Đinđića, smatra da posete dva najviša američka zvaničnika nemaju uporišta u razlozima navodne povećane zainteresovanosti za region zbog novonastale situacije.

„Najpre da razjasnimo, Džon Keri ne dolazi u Beograd zbog toga što je posebno zainteresovan za Srbiju već zato što se igrom slučaja u Beogradu odigrava ministarski sastanak OEBS. Da se ta konferencija održava u nekom drugom gradu i državi, Keri bi tamo otišao. Ta njegova poseta, dakle, nema nikakve direktne veze sa našom regijom već je razlog u slučaju određenih okolnosti“, ističe Ivan Vujačić za Danas.

Naš sagovornik ocenjuje da je prisustvo Bajdena u procesu Brdo-Brioni u Zagrebu ranije dogovoreno, tako da se ni taj dolazak potpredsednika SAD može označiti kao vanredni dolazak ili nagla zainteresovanost Amerike za region.

„Amerikancima se inače stalno prebacuje da ne vode mnogo računa o EU i ovdašnjim prilikama. Njegovo prisustvo ovom regionalnom samitu u Zagrebu je simbolički gest“, smatra bivši ambasador Srbije u Vašingtonu.

Prema njegovim rečima, svakako su nezaobilazne teme za Ameriku izbeglička kriza, kao što je jasna njihova opredeljenost za podršku odbrani od terorizma.

Ivan Vujačić ocenjuje da su tvrdnje o borbi za prevlast ruskog i američkog uticaja na region predimenzionirana medijska spekulacija.

„Srbija jeste malo specifičnija u tom smislu, ali ne zaboravimo da je većina država u regionu, kao i Bugarska i Rumunija u NATO“, zaključuje sagovornik Danasa.

Inače, Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, prisustvovao je juče skupu Brdo-Brioni u Zagrebu. To je ujedno i njegova prva poseta Zagrebu od kada je preuzeo funkciju šefa države 2012. Na skupu su učestvovali šefovi država bivše Jugoslavije kao i Albanije – Bujar Nišana, Dragan Čović, Bakir

Izetbegović, Mladen Ivanić, Filip Vujanović, Atifete Jahjaga i Đorđe Ivanov.

„Daće Bog da se uvek ovako sastajemo i da obnavljamo prijateljstva i uspostavljamo saradnju“, napisao je predsednik Srbije na društvenoj mreži Tviter.

Radnom ručku prisustvovali su svi predsednici regiona zajedno sa Donaldom Tuskom, predsednikom Evropskog saveta, potpredsednikom SAD Bajdenom, kao i austrijskim predsednikom Hanc Fišerom. Sastanak je bio zatvoren za medije, a nisu bile predviđene ni izjave nakon susreta.

Hrvatski mediji su preneli da zvanični Zagreb očekuje strateški sastanak koji bi njeno susedstvo trebalo da približi Zapadu, a dolazak Bajdena tumači kao veliki povratak SAD na regionalnu scenu nakon presudne uloge u zaustavljanju rata u BiH 1995.

Uoči samita, Vesna Pusić, hrvatska ministarka spoljnih poslova, rekla je da je Bajdenova poseta dogovorena pre nego što se zakomplikovala situacija u svetu.

„Geopolitički smo takav prostor, a Hrvatska je čvrsti američki saveznik i u tom smislu sarađujemo usko godinama, to je tradicionalno savezništvo, međutim, hrvatski prvi interes je stabilizacija neposrednog okruženja…“, kazala je Vesna Pusić.

Pusić je navela daje situacija opasna ne samo za ovaj region, nego i ceo svet nakon pariških terorističkih napada te turskog rušenja ruskog aviona.

Govoreći o samitu zemalja Jugoistočne Evrope, Pusić je najavila da će na njemu dominirati teme napetosti između Turske i Rusije, izbeglička kriza, opasnost od terorizma i saradnja u regionu.

– (Danas)