петак, 19 априла, 2024
vesti online

Katarina Rebrača osim zatvorske kazne mora da plati i MILIONSKU ODŠTETU

Katarina Rebrača (45), vlasnica istoimene fondacije za prevenciju raka dojke, juče je, posle osam godina postupka, osuđena nepravosnažno na dve godine i 10 meseci zatvora zbog zloupotrebe novca uplaćenog u njen fond.

Veće Višeg suda kojim predsedava sudija Violeta Jovanović jednoglasno je donelo presudu kojom su osim bivše manekenke osuđene i njene saradnice Slađana Mironija i Mirjana Hristić, kojima je sud izrekao jednogodišnje kazne zatvora. Rebrača, koja je bila vlasnica i modne agencije „K models“ prema ovoj presudi dužna je da plati i 22.584.619,8 dinara kolika je, kako je sud utvrdio, protivpravna korist koju je stekla izvršenjem krivičnog dela.

Sudija je, obrazlažući presudu, rekla da je utvrđeno da su sredstva iz Fonda, koje su građani i preduzeća uplaćivali kao dobrovoljne priloge, korišćena na prohteve optužene Rebrače.

– Sud je utvrdio da je novac sa računa Fonda, na ime navodnih usluga, prebacivan firmama „Mima art“, „Top imidž“ i „K models“, kao i da su Rebračine saradnice Mironija i Hristić deo novca podizale u gotovini, bez potrebne prateće dokumentacije. Rebrača je deo novca Fonda zadržavala za sebe i trošila ga na svoje potrebe. Sebi i članovima svoje porodice plaćala je avio-karte, prenoćišta u luksuznim hotelima i račune mobilnih telefona – kazala je sudija Jovanović.

Ona je obrazložila da je Veće utvrdilo da su okrivljene za četiri godine, pozivajući se na pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Instituta za onkologiju, iskorištavale položaj u Fondu za prevenciju raka dojke „Katarina Rebrača“.

Rebrača: „Ja sam humanitarac“

Katarina Rebrača je rođena u Njujorku, gde je živela do svoje pete godine. Zanimljivo je da je taj deo detinjstva provela u kući Orsona Velsa, pošto je njena majka u tom periodu bila asistent čuvenog glumca i reditelja. Od pete do jedanaeste godine Katarina je živela u Beogradu, a zatim se sa majkom preselila u Los Anđeles. Tu su živele do njene 17. godine, a zatim se ponovo vratile u Njujork, gde je Katarina intenzivno počela da se bavi manekenstvom.

– Baza mi je bila u Milanu, ali sam putovala svuda po svetu, i to je trajalo do 26. godine, kada sam se ponovo vratila u Njujork i tamo bila do 29. Tada se dogodilo bombardovanje i ja sam napisala protestno pismo američkoj javnosti i vratila se iz protesta u Evropu, odnosno u Italiju. U Srbiju sam došla 2000. i od onda mi je Beograd na neki način baza – rekla je Katarina za magazin „Wine style“.

Osnovala je modnu agenciju pa je zbog posla živela na relaciji Beograd-Milano-Pariz-London-Njujork. Izjavila je da je razlog zbog koga je 2006. osnovala Fond „Katarina Rebrača“ to što je dobila ćerku Antoniju.

Kazne i za saradnice

Svim okrivljenima u kaznu zatvora biće uračunato i vreme koje su provele u pritvoru. Rebrača i Mironija od 7. aprila 2010. do 15. novembra 2010, a Hristić od 7. aprila 2010. do 7. jula 2010. Tako će Rebrči ostati dve godine i tri meseca zatvora ako kazna postane pravosnažna. Njoj je posle osam godina ukinuta mera zabrane napuštanja mesta boravka i vraćen joj je pasoš.

Sudija Violeta Jovanović je obrazložila da su prilikom odmeravanja kazne u obzir uzete i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

– Kao olakšvajuće uzete su njihove porodične prilike i činjenica da do sada nisu osuđivane, a kao otežavajuća to što su okrivljene svojim ponašanjem narušile značaj rada dobrotvornih organizacija – navela je sudija Jovanović.

Sve tri su osuđene za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. (BLIC)