четвртак, 28 марта, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

Kako će izgledati tržište automobila 2035. godine ?

Foto:shutterstock

Već i ptice na granama znaju da Evropska unija, uz neke druge države, planira da zabrani prodaju benzinaca i dizelaša od 2035. godine, ali ova zabrana neće važiti za ceo svet. Ipak, očekuje se da će električni automobili za 12 godina dominirati na globalnom tržištu.

EU pored automobila, planira i zabranu dostavnih vozila sa konvencionalnim pogonom. S obzirom da postoje šanse da ćemo do 2035. i mi postati deo Evropske unije, verovatno i Srbiju čeka ista sudbina. Da li je 2035. godina trenutak kada ćemo se oprostiti od motora sa unutrašnjim sagorevanjem? Odgovor je definitivno – NE!

Takva je barem prognoza konsultantske kompanije za upravljanje i strategiju Boston Consulting Group. Dakle, BCG najavljuje da će se na globalnom tržištu prodavati 11 posto benzinaca, zatim 43 posto svih vrsta hibrida (blagi, potpuni i plug-in) koji su bazirani na benzinskim motorima. Električni automobili i dostavna vozila sa pogonom na struju će činiti 45 posto tržišnog udela, a po manje od jedan odsto ostaće za vozila sa pogonom na vodonik i dizelaše.

 

 

Kako prenosi Revija HAK, ako nakon 2035. godine poželite novi hibrid, benzinac ili dizelaš, moraćete da se preselite negde u Aziju, Južnu Ameriku ili Afriku.

Bonus video: Da li na pumpi sipate obično ili ono bolje gorivo?