уторак, 27 фебруара, 2024
vesti online

Kako će izgledati novi protest opozicije?

Marinika Tepić: Pozivaćemo građane na nove proteste, ima više datuma za okupljanje
Izvor: N1

Novi protest opozicije protiv izborne krađe održaće se u petak u 18 sati ispred zgrade Ustavnog suda, gde se predati zahtevi za poništavanje republičkih izbora. Iz opozicije pozivaju građane da u što većem broju dođu na skup i poručuju da će borba za poništavanje izbora biti nastavljena na tri nivoa, te da se protesti neće prekidati.

Za sutra od 18 sati najavljen je novi protest, čime će biti nastavljena borba opozicije za poništavanje izbora usled ogromnog broja izbornih nepravilnosti.

Prvi na listi „Srbija protiv nasilja“ Radomir Lazović pozvao je građane da zajedno predaju Ustavnom sudu zahtev za poništavanje republičkih izbora.

Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Tim povodom ćemo i održati protest ispred Ustavnog sudo od 18 sati. Cilj ovih zahteva je da sud oglasi na ono što je video ceo svet, a to je izborna krađa. Voleli bismo da naše institucije pokažu da ne rade za Aleksandra Vučića, već za javni interes. Ovo je i neka vrsta prilike da to urade. Nismo naivni, znamo da Vučić kontroliše sudove i zato je važno da građani znaju da delujemo na tri polja“, ističe Lazović za Novu i dodaje:

„Podnećemo sve pravne mehanizme za poništavanje izbora, tražićemo međunarodnu nezavisnu istragu da se više nikada ne dese ovakvi izborni inženjerinzi i radićemo sa građanima da ne dozvolimo Vučiću da se ovo zaboravi. Mislim da smo bliži ponavljanju izbora i moramo da pokažemo da nam je ova tema veoma važna, zbog toga pozivam da građani dođu u što većem broju“, poručuje Lazović.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentarišući da li će se protesti nastaviti, Lazović odgovara da se od protesta ne odustaje i da će biti i u narednom periodu.

Kako je ranije izjavio lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas, protestna kolona će zatim krenuti ka sedištu RTS-a u Takovskoj ulici, koji je, prema njegovim rečima, ključ dezinformisanja u Srbiji.

„To je realnost, znamo mi u kakvom su stanju institucije, zato su bile korisne izjave evropskih poslanika, 8. (febraura) treba da se glasa o rezoluciji o Srbiji. Evroparlamentarac Klemen Grošelj je rekao – tražite građanima Srbije da se obrate institucijama, a te institucije su bile deo izborne krađe. Ali mi moramo da ispunimo sve ono što je deo institucionalne borbe, mi se zalažemo da institucije u ovoj zemlji postoje“, rekao je predsednik SSP.

Kako je najavio, na sutrašnjem protestu ispred Ustavnog suda će zato govoriti pravnici, a ne političari.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je izgledao protest ispred kancelarije Rio Tinta u Loznici

Pogledajte kako je izgledao protest ispred kancelarije Rio Tinta u Loznici
Izvor: TV Nova/Među nama