четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Kajl Skot: Zapad nije kriv za raspad SFRJ, a dolazak Trampa je u Srbiji izazvao PREUVELIČANE NADE

Ambasador Amerike u Srbiji gospodin Kajl Skot je od one vrste diplomata koji ne gaje nadmenost prema ljudima i zemlji u koju su stigli, bez obzira na činjenicu da gospodin Skot predstavlja najmoćniju zemlju sveta. Nalazi vremena i za neformalna druženja, usavršava jezik, koji inače odlično govori, i sa suprugom je redovan gost beogradskih pozorišta.

Kajl Skot: Kad će Srbi prestati da se ljute na Amerikance pitanje je za Srbe

Foto: O. Bunić / RAS SrbijaKajl Skot: Kad će Srbi prestati da se ljute na Amerikance pitanje je za Srbe

Duboko je svestan problema iz neposredne prošlosti koji opterećuju naše dve zemlje i izazova sadašnjosti, ali nema problem da o tome govori. Zato smo u razgovoru prvo krenuli od tih nerazumevanja, tačnije od najsvežijeg predloga da se oni prevaziđu, i ambasadora pitamo da li je upoznat sa mišljenjem Atlantskog saveta SAD, uticajne nevladine organizacije iz Vašingtona, da Amerika treba da predloži istorijsko pomirenje sa Srbijom.

– Čitao sam izveštaj Atlantskog saveta i mišljenje eksperata se odnosi i na zemlje regiona. Što se tiče pomirenja, to je više pitanje za narod u Srbiji nego u Americi. Već duže vreme od pada Miloševića Amerika je napravila zaokret i gradimo partnerstvo sa Srbijom, podržavamo je u strateškom opredeljenju za ulazak u Evropsku uniju i podržavaćemo sve što Srbija traži. Pitanje je da li narod Srbije želi da napravi zaokret.(BLIC)