четвртак, 18 априла, 2024
IstaknutoSportVestiZdravlje

Jokić sam protiv svih

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York

Nestvarna utakmica Nikole Jokića nije bila dovoljna za pobedu.

Košarkaši Finiksa savladali su Denver u četvrtom meču polufinala Zapada rezultatom 129:124 i izjednačili na 2:2 u seriji.

U do sada najboljoj utakmici plej-ofa videli smo maestralnu partiju Nikole Jokića koja nije bila dovoljna Denveru da dođe do velike pobede. Srbin je ubacio 53 poena i ostvario rekord karijere koji je do sada iznosio 50 poena i uz to imao 11 asistenica i četiri skoka, ali nije mogao sam protiv šuterske rapsodije Finiksa.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Na kraju je sa izgubljenom loptom i promašajem kada je Denver pokušao da dođe do preokreta bio donekle i tragičar iako deluje da su ga i sudije oštetile, pa će Denver sada morati da pronađe način da zaustavi neverovatan napad rivala i u sledećem meču pred svojim navijačima ponovo povede u ovoj seriji.

Nije imao pravu pomoć Jokić, jer je samo Džamal Marej uspeo da ga isprati sa 28 poena, dok je podbacio Majkl Porter koji je imao svega 11 uz gomilu loših poteza u završnici.

Sa druge strane su fenomenalno ponovo igrali Devin Buker i Kevin Durent koji su meč završili sa po 36 poena. Buker je sve poene ubacio nakon tri deonice, dok u poslednjoj četvrtini nije ni šutnuo na koš.

 

Tada je ključnu ulogu odigrao Lendri Šemet koji je sa četiri trojke doneo kapitalnu prednost Finiksu, koju Denver uprkos velikoj borbi nije uspeo da preokrene. Šemet je meč završio sa 19 poena i bio tas na vagi u revolveraškom dvoboju četvorice velemajstora u obe ekipe.

Buker je imao i 12 asistencija i šest skokova dok je Durent imao 11 skokova i šest asistencija.

Već se od samog starta videlo da će se igrati na veliki broj poena. Finiks je eskpresno poveo sa 5:0, ali je Denver odmah odgovorio i polako počeo da preuzima kontrolu nad utakmicom. Kako se prva četvrtina bližila kraju, Nagetsi su povećavali prednost i u jednom trenutku poveli sa devet poena razlike, ali očajna odbrana ih je koštala boljeg rezultata.

Finiks je uspeo da priđe na minus od dva poena i od tog trenutka smo dobili ludnicu od utakmice.

Ekipe su rešetale na obe strane i nijedan tim nije uspeo da se odlepi.

 

Nestvarnu drugu četvrinu je odigrao Nikola Jokić koji je ubacio 15 poena bez promašaja iz igre i na poluvremenu je već imao 24 poena i tako držao Denver u rezultatskom priključku sa samo minus dva na poluvremenu i na taj način isprarirao Bukeru i Durentu.

Ako smo u drugoj četvrtini gledali sjajan meč, u trećoj je na scenu stupila atomska košarka.

Jokić je dodatno podigao nivo igre i ubacio 18 poena u ovoj deonici i stigao do brojke od 42 poena posle tri četvrtine, ali je imao dostojnog rivala u Devinu Bukeru.

 

Bek Sansa je nastavio sa sjanom serijom u plej-ofu i serijom trojki i ukupno 36 poena doneo Finiksu prednost pred poslednju četvrtinu.

Na krilima završnice u trećoj deonici, Finiks je nastavio u četvrtoj gde je eksplodirao Lendri Šemet. Iskoristio je fokus odbrane Denvera na Bukeru i Durentu i sa četiri trojke doneo prvu dvocifrenu prednost svom timu na pet minuta do kraja.

 

Denver je nakon tajm-auta uspeo da se vrati u meč i da u poslednji minut na krilima Jokića i Mareja uđe sa samo tri poena zaostatka.

Tada Jokiću beži lopta koju je zgrabio Ejton, a iako je srpski centar uspeo da se izbori za podbacivanje, Denver nije došao do lopte. Na usporenom snimkuje delovalo da se Ejtons lužio rukama pri skoku za loptu, ali su sudije ostale neme. Nakon poena Vorena sa slobodnih bacanja, Denver je imao još jednu priliku, ali je već umorni Jokić promašio šut i ostalo je samo da se do kraja vidi koji će biti konačan rezultat.

Sledeći meč se igra u noći između utorka i srede od četiri sata ujtur po našem vremenu, a domačin će biti ekipa Denvera.

 

BONUS VIDEO Jokić o igranju za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu

Finiks – Denver 129:124