четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Источни Медитеран – нови енергетски Ел Дорадо

Огромна налазишта гаса од Египта до Либана и Грчке искушавају напети регион, дижући му рејтинг међу суседима и инвеститорима
Аутор: Тања Вујићнедеља, 04.03.2018. у 22:00

Сесија „Геополитика и сектор енергетике” у Делфима (Фото Т. Вујић)

Од нашег специјалног извештача
Делфи (Грчка) – Источни Медитеран је нови глобални енергетски Ел Дорадо: за Европу то је дуго прижељкивани наследник Северног мора из времена тамошњих открића нафте и гаса половином двадесетог века. Ипак, упркос огромним открићима природног гаса у водама Египта, Израела, Кипра, као и потврђеног потенцијала у водама Грчке и Либана у последњих десетак година, експлоатација још није заживела и то упркос јасном интересу појединачних инвеститора, држава и потреба домаћег и страног тржишта. Панос Келамис, извршни директор кипарске државне компаније „Хидрокарбон”, говорио је овако протеклог викенда током трећег економског форума у Делфима.

Колико ове седмице гасна налазишта источног Медитерана на локацијама негде између Миконоса, Сироса, Тиноса и Сифноса, као и на пучини југозападно од обале Крита, примиће прве велике стране истраживаче. По речима Јоргоса Статакиса, грчког министра за енергију, западне мега енергетске компаније врло су заинтересоване за хидрокарбонска истраживања у Егеју: амерички „Ексон мобајл” у водама око Крита, француски „Тотал” у Кикладима, али на Јонском мору, западно до Крфа.(POLITIKA)