уторак, 23 априла, 2024
vesti online

IRAK

Nosač aviona „USS Džordž H.V. Buš“ ide u Persijski zaliv Radio 021 pre 7 sati

B92: SAD šalje nosač aviona zbog Iraka

SAD, kao odgovor na krizu u Iraku, šalju nosač aviona „USS Džordž H.V. Buš“ u Persijski zaliv, objavio je danas Pentagon. Portparol Pentagona, kontra-admiral Džon Kirbi ističe da će se time komandi američkih snaga obezbediti veća fleksibilnost ukoliklo budu nužne vojne opcije da bi se zaštitili… »

 šalju nosač aviona u Persijski zaliv povodom krize u Iraku

Blic pre 9 sati

Sjedinjene američke države, kao odgovor na krizu u Iraku, šalju nosač aviona „USS Džordž H.V. Buš“ u Persijski zaliv, objavio je danas Pentagon.
Portparol Pentagona, kontra-admiral Džon Kirbi ističe da će se time komandi američkih snaga obezbediti veća fleksibilnost ukoliklo budu nužne vojne opcije da bi se zaštitili životi Amerikanaca i američki interesi u Iraku…. »

Facebook i YouTube blokirani u Iraku

Benchmark pre 6 sati

Facebook, YouTube i druge društvene mreže uglavnom su nedostupne u Iraku, u momentima kada postoje pretnje da bi sunitski militanti koji se protive vladi mogli da napreduju ka glavnom gradu. Portparol Facebooka je rekao da dobijaju izveštaje da je pristup sajtovima u Iraku problematičan, uz… »

U Iraku ubijeno osam šiita

Novi magazin pre 6 sati

Potpredsednik jednog vakufa iračkih šiita Sami el Masudi saopštio je da je u današnjem napadu konvoja koji je išao prema gradu Samara ubijeno osam članova njegovog obezbeđenja.
„Napadnuti smo dok smo bili na putu prema Samari. Ubijeno je osam članova našeg obezbeđenja“, rekao je Masudi, i dodao da je u okršaju sa napadačima ranjeno još deset članova obezbeđenja. Vakuf je institut islamskog prava, koji… »

PROZVALI SEBE „BOŽIJIM RATNICIMA“: Džihadisti u Iraku prebogati, nezavisni i bez ikakve kontrole!

Press pre 15 sati

RTS: Božji ratnici bez kontrole

Džihadisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji su u žestokom naletu preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova na severu Iraka i približavaju se Bagdadu, bogati su, nezavisni i ne polažu nikome račune, piše nemački dnevnik „Zidojče cajtung“.
Džihadisti Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji su u žestokom naletu preuzeli kontrolu nad nekoliko gradova na severu Iraka i približavaju se Bagdadu, bogati su, nezavisni i ne polažu nikome račune, piše nemački dnevnik… »

Sirija: Najmanje 30 poginulih

Akter pre 13 sati

Najmanje 30 ljudi poginulo je danas u Siriji u snažnoj eksploziji blizu granice sa Irakom, javila je sirijska državna televizija
Eksplozija se dogodila u mestu Majadin na mestu gde „teroristi trguju oružjem“ a prema navodima televizije mnogi su povređeni, prenosi AFP. Majadin se nalazi 60-ak kilometara od iračke granice u istočnoj sirijskoj provinciji Deir… »

Klintonova: Globalne posledice konflikta u Iraku

Akter pre 13 sati

Bivša američka državna sekretarka HIlari Rodam Klinton izjavila je da bi pogoršanje situacije u Iraku moglo da ima „globalne posledice“
Na predstavljanju svoje nove knjige „Teški izbori“, Klintonova je rekla da je važno da iračkom premijeru bude predstavljen niz uslova za razgovor o vojnoj podršci protiv naleta islamiskih ekstremista. „To je osetljiv i težak… »

Mosul: Kidnapovali 16 Gruzina

B92 pre 1 dan

B92: Mosul: Kidnapovali 16 Gruzina

Mosul — Naoružani ekstremisti kidnapovali su 16 državljana Gruzije u Mosulu, saopštio je danas portparol komesara UN za ljudska prava.
Reč je o Gruzina koji su bili zaposleni u jednoj iračkoj telekomunikacionoj kompaniji, saopštio je portparol Rupert Kolvil, a prenosi Itar-tass. Po svemu sudeći, pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) su bili vinovnici… »

Kina pomno prati bezbednosna dešavanja u Iraku

Blic pre 1 dan

Zvanični Peking saopštio je juče da pomno prati bezbednosna dešavanja u Iraku pošto su islamisti zauzeli još dva grada na jugu i ponudila vladi u Bagdadu svaku vrstu pomoći koju Kina može da pruži.
– Kina pomno prati skorašnju bezbednosnu situaciju u Iraku i podržava iračku vladu u naporima da održi domaću bezbednost i stabilnost. Nadamo se da Irak može da povrati stabilnost, bezbednost i normalu što je pre moguće – rekla… »

Islamska država Irak i Levant na Tviteru: Ubili smo 1.700 iračkih vojnika

Blic pre 1 dan

Islamska država Irak i Levant saopštila je na Tviteru da je odgovorna za smrt 1.700 iračkih vojnika.
Irački premijer Nuri al Maliki izjavio je danas da su iračke snage bezbednosti počele sa čišćenjem gradova od „terorista“, pošto su ekstremisti zauzeli velike delove teritorije i tako doveli iračku vojsku na rub kolapsa. Maliki… »