петак, 19 априла, 2024
vesti online

Gašić bi vojskom da brani Vučića

BEOGRAD- Najavu ministra odbrane o formiranju posebnog štaba za zaštitu premijera Aleksandra Vučića kao najugroženije ličnosti u zemlji, stručna javnost vidi kao marketinški trik Bratislava Gašića i zamagljivanje sopstvenih afera.

Bratislav Gašić (Foto: Jutjub)

Gašić je svoj potez obrazložio opasnošću od neimenovanih političko-kriminalno tajkunskih aktera koji su, kako reče, bili prisutni u vreme ubistva predsednika Vlade Zorana Đinđića.

Vojni stručnjak Ljubodrag Stojadinović, međutim, pozivajući se na reči premijera da nema državnog udara i da se ne oseća ugroženim, tumači da neki ministri zbog afera koje se oko njih pletu, pokušavaju da ih zataškaju predstavljajući kritike na svoj račun kao napad na državu.

– U pitanju je vladajuća paranoja i strah za sopstvenu poziciju koji se prethodnih dana pretvorio u udar državne vrhuške na mir i spokoj građana putem fiksacija onih koji nisu dorasli ministarskim pozicijama.Tako valja razumeti i Gašića koji je kazao i da se više neće razvijati afere – tumači Stojadinović podsećajući da je vojni ministar u epicentru više afera, između ostalog, afera „Priskluškivanje“ i „Helikopter“.

Analitičar Aleksandar Radić, ne sporeći da se mogu formirati nekakvi štabovi za koordinaciju službi, kao problem u toj priči vidi što je od bezbednosti važnije da se o tome priča u medijima.

– Posle kulminacije rijalitija državni udar, Gašić je očito hteo medijski efekat. Ako rizika po nečiju bezbednost ima, nadležni treba da rade svoj posao, a ne da o ugroženosti priča premijer ili ministar odbrane i da se tako stvara zbrka u javnosti – ukazao je Radić.

Okolnosti koje su dovele do ubistva Đinđića i sadašnja situacija nisu iste, smatra bivši direktor VBA, poslanik Momir Stojanović. On je, podsetivši da je 2003. u obezbeđenju pokojnog premijera bilo osoba bliskih kriminalnim grupama koje su aktivno radile na organizovanju atentata, ocenio da je situacija sada drugačija.

– Danas se u obezbeđenju premijera kredibilni ljudi koji dugo rade taj posao, nisu u vezi sa krimogenim sredinama i nemaju nikakvog razloga da poverene zadatke profesionalno ne izvrše – kaže Stojanović. (Pravda)