субота, 20 априла, 2024
vesti online

GAŠENJE “Petoletka” odlazi u stečaj, a 3.000 radnika na ulicu

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić izjavio je danas da je rukovodstvo “Prve petoletke Trstenik” (PPT), od svih radnika tražilo da uzmu otpremnine koje im se nude, što automatski značenje gašenje preduzeća koje je postojalo 66 godina.

Tri godine upozoravali na mogućnost najgoreg scenarija: Rukovodstvo Trstenika

Direktor PPT Ljubisav Panić kaže za “Blic” da oni samo “primenjuju instrukcije ministarstva privrede i MMF”.

 

Predsednik opštine Trstenik kaže da je lokalna samouprava u poslednje tri godine upozoravala da treba sve da se učini ne bi li se sprečio scenario koji se nameće Trsteniku i zaposlenima PPT.

 

– Ova fabrika danas radi sa oko 3.000 zaposlenih, ima svoj proizvod, tržište i radnu snagu, i iz tog razloga je PPT u grupi 17 zaštićenih strateških preduzeća na osnovu odluke Vlade Srbije. Generalni direktor PPT je na osnovu dogovora sa ministrom privrede svim radnicima poslao dopis da se zaključno sa 16. novembrom završi anketiranje zaposlenih o uzimanja otpremnine. Radnicima je poručeno da svi uzmu otpremnine, jer sledeće godine to možda neće moći – rekao je Aleksić.

 

On je napomenuo da je u delu od Kruševca do Čačka samo PPT ostala da radi i da su već apelovali na Vladu Srbije da se za fabriku koja ima svoj proizvod i radnu snagu, pronađe rešenje po principu Železare iz Smedereva.

 

Direktor PPT, Ljubisav Panić kaže da je sa fabrike skinut status zaštićenog preduzeća, da postoje sredstva za socijalni program i da su morali to da ponude radnicima, jer niko ne zna šta će biti naredne godine.

 

– Ne znam da li ćemo ući u stečaj ili ne, ali mi smo sve organizovali da se nastavi proizvodnja. Radnici će se do 16. novembra izjašnjavati za socijalni program koji će se sprovesti pod uslovima za 2015. godinu. Napomenuo bih da nikakav pritisak nije vršen na radnike da moraju da prihvate otpremnine – kaže Panić. (Blic)