среда, 27 марта, 2024
vesti online

ЕРДОГАН ПОБЕСНЕО НА ТРАМПА: Издали сте нас, Турска ће збрисати америчке савезнике!

Ердоган је изгубио своју прву битку са Трамповом администрацијом. Курди, које Турска сматра смртним непријатељима, добиће помоћ САД у наоружању. Шта је следећи корак турског председника?

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Синхуа/ Правда)

Одлука америчке администрације да пошаље наоружање Курдима које сматра савезницима у борби против Исламске државе, изазвала је бес у Анкари. Ердоган је оштро критиковао САД, као и премијер Турске који је изјавио да ће амерички потез „имати последице“ и „негативан резултат“.

Аналитичари верују да би сада Ердоган могао да тражи од Вашингтона услугу да би за узврат „прогутао“ одлуку Трампове администрације. То би могло да значи да ће Ердоган тражити зелено светло за напад на снаге Радничке партије Курдистана (ПКК) у Ираку, односно интензивну акцију авијације на положаје ПКК и у екстремнијем случају, офанзиву на земљи.

Деценијама, ПКК је активан у Турској, док му се део база налази у северном Ираку. У последње време, ПКК блиско сарађује са ирачким милитантима које подржава Иран, још једна земља коју Турска види као претњу, пише Њујорк тајмс.

Напад на Ирак задовољило би неколико турских циљева, сматра већина аналитичара.

Иако не би спречио курдске аутономне области у Сирији да се уједине, излоловао курдске области у Ираку. То би могло да спречи Курде да шире своју моћ у региону и евентуално ојачају курдски националистички покрет у Турској што је Ердоганова главна брига.

Такође, отежао би позицију Ирана, турског ривала за премоћ у региону који има блиске контакте са ПКК-ом, да шири свој утицај. ПКК је кровна организација нових америчких савезника, курдске Народне заштитне јединице из Сирије. Сиријска група искористила је ратни хаос да заузму полуатономне зоне у Сирији.

– Ердоган окреће главу у другу страну када Трамп крене на Раку, а Трамп окреће главу, или чак помаже, када Ердоган нападне Ирак – речи су којима турски аналитичар Сонер Кагаптај објашнајва суштину потенцијалног дила две стране.

Два лидера састаће се у Белој кући 16. маја када би много тога везаног за однос Вашингтона и Анкаре могло да постане јасније. (Pravda)