уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Erdogan: Amerika nam ne da teroristu Gulena

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Ankari je izjavio kako je razrešeno sa dužnosti 3.456 sudija, tužilaca i drugih članova pravosudnih institucija.

Piše: S. D.

Ankara 12. oktobar 2016. 22:12

 Erdogan: Amerika nam ne da teroristu Gulena

Foto: Fonet-AP

Erdogan je na ceremoniji određivanja lokacija službovanja državnih sudija i tužilaca izjavio kako je 198 sudija i tužilaca koji su bili suspendovani, a za koje se ispostavilo da tvrdnje za njih nisu bile tačne, vraćeno na posao. On se dotakao i navoda da u okviru istrage FETO, bude oštećenih, na šta je Erdogan rekao kako oštećenih neće biti sve dok pravosuđe i pripadnici bezbednosnih snaga budu dobro sarađivali i budu pravdeni.

Ukoliko se desi čak i da nisu pravedni, postoji mogućnost žalbe višim ustanovama, te da se na kraju otkrije prava istina.

“Nije da nema pojedinih grešaka, naravno da može biti, ali ne zaboravite da imam 241 šehida, 2.194 ranjenika. Ko će platiti za to?” upitao je Erdogan. „On je u vezi sa izručenjem lidera terorističke organizacije FETO Fethulaha Gulena kazao kako su nastavljeni pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama“, navodi Anadolija.

“Kad od nas traže teroriste, mi im ih damo, ali oni nama takvog jednog teroristu ne daju. Zašto? Navodno ne mogu dati bez odluke suda”, rekao je Erdogan koji je obraćajući se sudijama rekao da “ne može biti odlučeno dok oni ne odluče”. On je u vezi sa kreditnim rejtingom Turske koji je odredila organizacija Standard&Poor’s rekao kako je izjava da “Turska nije zemlja za investicije”, ideološka i politička. Turski predsednik je govoreći o situaciji na severu Sirije, podsetio da koalicione snage čine 63 odsto zemlje.

“Mi kao koalicione snage, ne možemo da izađemo na kraj sa 10.000 pripadnika ISIS-a, pa kažemo PYD-u, YPG-u ‘iako ste teroristi dođite i pomozite nam da uništimo ISIS’. Zar ima dobrih i loših terorista? I oni su teroristi. Kako biste uništili jednu terorističku grupu, delujete s drugom. Izvinite, ali mi na našem jugu, na severu Sirije nećemo dozvoliti formiranje koridora terorizma”, rekao je Erdogan koji je dodao da Turska „više nije nekadašnja Turska“.

Erdogan je kazao da je pretnja od terorizma koji potiče iz Sirije i Iraka od životne važnosti za njegovu zemlju te podsetio da je “sarađivanje s teroristima jednako igranju vatrom”. (Danas)